SAAKAŠVILI: VOĐA ADŽARIJE PODNIO OSTAVKU I NAPUSTIO BATUMI

Gruzijski predsjendik Mihail Saakašvili objavio je u četvrtak ujutro da je Aslan Abašidze, vođa autonomne gruzijske pokrajine Adžarije, koji se nije slagao sa središnjim vlastima u Tbilisiju, napustio zemlju. L

"Gruzijci: Aslan je pobjegao. Adžarija je slobodna", kazao je Saakašvili u izjavi iz svoga ureda za televiziju, javlja agencija Reuters.

"Danas je počelo novo razdoblje. Čestitam svima na pobjedi, na početku ujedinjenja Gruzije. Gruzija će biti ujedinjena. Nitko se ne može suprotstaviti volji naroda danas, a nitko neće ni u buduće", rekao je.

Nakon što je vodio prosvjede kojima se tražila ostavka dugogodišnjeg vođe Gruzije Eduarda Ševardnadzea, Saakašvili, koji je u siječnju izabran na dužnost, obećao je Adžariju vratiti pod kontrolu Tbilisija.

Abašidze je podnio ostavku nakon cjelovečernjih razgovora s bivšim ruskim ministrom vanjskih poslova Igorom Ivanovim, koji je stigao u Batumi, na poziv gruzijskih vlasti, kako bi posredovao u sukobu Tbilisija i Abašidzea koji je prijetio da preraste u nasilje.

Abašidze i Ivanov su mirno napustiti rezidenciju adžarijskog vođe u Batumiju i zrakoplovom napustili zemlju u nepoznatom smjeru, javlja France presse.

Do zrakoplova ih je pratilo 150 pripadnika tjelesne garde, neki u suzama, dodaje agencija.

Saakašvili je ranije u srijedu najavio da će Adžariju staviti pod izravnu predsjedničku upravu. Najavio je također da je spreman, "kako bi se izbjeglo prolijevanje krvi, jamčiti potpuni imunitet Aslanu Abašidzeu i njegovoj obitelji na području Gruzije ili mu ostaviti mogućnost da ode u zemlju po vlastitom izboru, uz uvjet da podnese ostavku, bez nasilja".

Objava Abašidzeove ostavke primljena je s radošću na ulicama Batumija, javljaju agencije.

(Hina) xrt yrt

Pročitajte više