Šaban Bajramović u bolnici osuđen na jednokratne novčane pomoći političara iz Srbije

NETKO je davno napisao - "Da je Šaban Bajramović umjesto na Balkanu rođen na delti rijeke Mississippija ili pak u blizini New Orleansa, danas bi mu se klanjalo pola svijeta, a imao bi novaca ne samo za sebe, nego i za dvije generacije svojih potomaka". Ta gorka činjenica, došla je danas do izražaja kada je Srpski ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić uručio danas u Nišu jednokratnu novčanu pomoć u u visini od 100 tisuća dinara legendarnom pjevaču Šabanu Bajramoviću koji je sasvim ostao bez novca.

Za one koji možda ne znaju, uvijek priznat, ali nikada okrunjen kao "kralj romske glazbe" Bajramović je krajem prošle godine imao srčani napad, a od tada je u bolnici u Nišu, a povremeno se liječio i u Sremskoj Kamenici. Pomoć je dobio jer nema mirovine, niti ikakvih primanja, a njegova životna ušteđevina u visini od 700 eura, koje je Bajramović čuvao za crne dane, ukradena mu je kada mu je nedavno provaljeno u kuću. 

Posljednji koncert u Dubrovniku

Bajramović već duže godina ima problema sa srcem, a srčana premosnica ugrađena mu je prije nekoliko godina. Prije šest godina imao je prvi srčani udar, a danas u dobi od 73 godine, kako kaže, najteže mu pada što ne može više biti u kontaktu sa svojom publikom i organizirati koncerte. Recimo i to kako je legendarni pjevač posljednji koncert imao u Dubrovniku u kolovozu prošle godine.

Zanimljivo je reći kako Bajramović ima osebujnu biografiju, kako glazbenu, tako i onu životnu. Školu nikada nije pohađao, a prva i jedina znanja o glazbi (ako se za glazbenog genija ikada može reći da je učio o glazbi) stekao je na ulici. Radi ljubavi u dobi od devetnaest godina pobjegao je iz vojske, a kada su ga uhitili prkosno je pred sucem izjavio kako ga se ne može toliko dugo kazniti, koliko on može izdržati radi toga. Tako je umjesto tri godine na Golom otoku proveo dugih pet i pol godina.

Zatvorski bend na Golom otoku

Ondje je osnovao zatvorski bend, koji je većinom svirao džez i blues, a nakon izlaska do danas je snimio dvadeset albuma i pedeset singlica. Prema vlastitom priznanju napisao je i skladao oko 700 pjesama, koje je izvodio diljem svijeta.

Kao što smo rekli Bajramović nije rođen na delti Mississippija, a Niš je civilizacijski i kilometarski predaleko od New Orleansa. Balkansko-ciganski džez, s glasom koji je preživio mnoge životne patnje, jednostavno je ostao neprepoznatljiv. Bajramović umjesto da uživa u svojevrsnom "Hall of fameu", uzaludno čeka ukaz ministarstva kulture koje bi mu trebao dati mirovinu za sve ono što je uradio za svog plodnog umjetničkog života.

Danas na Balkanu, ovisi o jednokratnim pomoćima političara čiji je sitan novac samo još jedan povod da se nađu na naslovnicama te ukradu ne samo dio glasova, već i dio slave velikog umjetnika.

I.Ć.
 Foto: sabanbajramovic.com  

 

Pročitajte više