Sabor: Buran početak rasprave o odgodi smanjenja stope PDV-a

MEĐUSOBNIM optužbama bivše i sadašnje vlasti te polusatnom stankom Hrvatski je sabor jutros počeo raspravu o Vladinu prijedlogu da se smanjenje stope PDV-a za dva postotna poena ( s 22 na 20 posto) odgodi.

Ministar financija Ivan Šuker uvodno je bivšu vladu još jednom optužio da je netočno prikazala proračunski deficit u 2003., koji je, po Šukeru, iznosio između 5,9 i 6,7 posto, a ne oko 4,5 posto, kako je uvjeravala bivša vlada.

Ustvrdio je da je vlada Ivice Račana, iznošenjem neistina u pismu namjere MMF-u koncem prošle godine nanijela štetu ugledu Hrvatske, što je izazvalo reakciju Račana, koji je iz zastupničke klupe Šukeru dobacio da "ne priča gluposti".

"Izbjegavate se suočiti s obećanjima koja ne možete izvršiti", kazao je Račan Šukeru, tražeći u ime Kluba polusatnu stanku, čemu su se pridružili i ostali klubovi, zahtijevajući da se, u ime vjerodostojnosti države, prestane s javnim prepucavanjima.

Zahtjev za stankom podržao je i Klub HDZ-a, čiji predstavnik Luka Bebić traži da se utvrdi je li prosinačko pismo bivše vlade falsifikat ili činjenica.

"Mora se sve razjasniti, kako se apstraktnom demagogijom ne bi osporavale činjenice", rekao je Bebić.

Pročitajte više