Sabor će sutra raspravljati o privatizaciji Sunčanog Hvara

Hrvatski sabor sutra će raspravljati o postupku privatizacije Sunčanog Hvara, temi koja je prije nekoliko mjeseci uzdrmala vladajuću koaliciju. L

Odluku da se hvarsko hotelsko poduzeće proda slovenskim Termama Čatež Vladi je predložio HFP, odnosno njegov Upravni odbor.

Kad je odluka, napokon, donijeta koalicijski HSS zatražio je od Vlade njeno poništenje tumačeći da se radi o lošem potezu.

HSS je tvrdio da je Upravni odbor HFP-a prijedlog o prodaji Sunčanog Hvara temeljio na nepotpunom i tendencioznom materijalu, te zatražio da Vlada poništi odluku i smjeni odgovorne, među njima i ministricu turizma Pavu Župan Rusković i tada prvog čovjeka Fonda Krešimira Starčevića.

Vlada je, u konačnici, poništila odluku o prodaji hvarske tvrtke, a zbog utvrđenih propusta i pogrešaka u procesu natječaja raspustila Upravni odbor Fonda. Odlučila je da će se Fond preustrojiti, a o čemu su ključni koalicijski partneri - SDP i HSS razgovarali nekoliko puta.

Inicijativa da se i u Saboru raspravi o spomenutoj privatizaciji potekla je od Kluba zastupnika HSLS-a.

Zanimljivost je sutrašnje rasprave da će u njoj, u ime Kluba zastupnika HSS-a, sudjelovati Zlatko Tomčić koji od kako obnaša dužnost predsjednika Sabora rijetko izlazi za saborsku govornicu.

Takav potez Tomčić tumači činjenicom da je aktivno sudjelovao u razjašnjavanju slučaja prodaje Sunčanog Hvara.

Raspravom o Sunčanom Hvaru, Sabor ulazi u treći tjedan rada na 31. sjednici. Iako je na dnevnom redu još 50-ak točaka očekuje se da će 31. sjednica završiti u petak, 11. travnja.

(Hina) um sšh

Pročitajte više