Sabor čeka očitovanje Vlade o sadržaju slovenske diplomatske note o Krškom

O HSLS-ovu prijedlogu da se poništi Zakon o potvrđivanju ugovora sa Slovenijom o nuklearki Krško Sabor bi trebao odlučivati poslijepodne do kada bi Vlada trebala izvijestiti o novim elementima pristiglih u sadržaju slovenske diplomatske note, i uz nju dostavljenom zakonu o ratifikaciji.

Predsjednik Sabora Zlatko Tomčić odredio je stanku do 15 sati, a do tada će se sastati svi parlamentarni klubovi, kako bi se upoznali s detaljima i odlukama Vlade glede sadržaja slovenske note uz koju je slovenska strana dostavila i svoj zakon o ratifikaciji.

Kako je zastupnike već izvijestio zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović, Vlada raspravlja o novostima u članku 3. slovenskog zakona o ratifikaciji.

Po tom zakonskom članku mogli bi bitno biti skraćeni rokovi o odlaganju nuklearnog otpada iz Krškog.

Dražen Budiša je u ime HSLS-a, predlagatelja poništenja ugovora o Krškom, upozorio da bi sporni članak rokove za odlučivanje o nuklearnom otpadu mogao skratiti s 2025. na 2008., ponovivši ranije stavove da je riječ o vrlo štetnom ugovoru za Hrvatsku.

"Pri tome nema ni riječi što je s 50 milijuna dolara slovenskog duga za struju neisporučenu od srpnja prošle godine do danas", istaknuo je Budiša.

Očekuje se da će na početku poslijepodnevnog dijela saborske sjednice, ministar gospodarstva Ljubo Jurčić izvijestiti zastupnike o novim elementima vezano za slovensku notu, te o stavu hrvatske Vlade o tome.

Ivan Šimonović je rekao da slovenski dio nadležnog povjerenstva za upravljanje nuklearkom odlučivanje o zbrinjavanju otpada vezuje uz rokove EU, (a koji su i u spomenutom slovenskom zakonu) što bi se, tvrdi, eventualno moglo odnositi na Hrvatsku ako bi zbog neslaganja hrvatskog i slovenskog dijela povjerenstva došlo do međunarodne arbitraže.

Na arbitražu bi, drži Šimonović, tada mogla utjecati činjenica da je Hrvatskoj s diplomatskom notom dostavljen zakon o ratifikaciji.

(Hina) tr/daju sšh

Pročitajte više