Sabor: Četvorica oporbenjaka traže saborsku raspravu o "slučaju Puljiz"

ČLANOVI Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost iz četiriju oporbenih stranaka SDP-a, HNS-a HSP-a i HSS-a osudili su danas izjave IDS-ovca Damira Kajina i najavili da će zatražiti saborsku raspravu o slučaju Puljiz, ocjenjujući da Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost neće ništa učiniti da bi rasvijetlio taj slučaj.

Odbor je jučer zadužio taj Ured da utvrdi jesu li agenti Protuobavještajne agencije (POA) ucjenjivali novinarku Helenu Puljiz, nastojeći ju prisiliti na suradnju.

Četiri člana Odbora - Šime Lučin (SDP), Ante Markov (HSS), Srećko Ferenčak (HNS) i Pero Kovačević (HSP) smatraju da je iluzorno očekivati da će Ured obaviti taj posao, budući da je, po Zakonu o sigurnosnim službama, bio dužan to učiniti i bez poticaja saborskog odbora.

"Ako se ovaj slučaj ne dovede do kraja, učinit ćemo medvjeđu uslugu i sigurnosnom sustavu i građanima koji se mogu naći na udaru sigurnosnih služba", upozorio je Markov, na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare četvorice oporbenjaka u Saboru.

Zastupnici su osudili i izjave IDS-ovca Damira Kajina, koji je, tvrde, na jučerašnjoj sjednici Odbora, glasovao za zaključke Odbora, a potom to zanijekao i pred novinarima ispričao posve drugačiju priču.

Kajin je nakon sjednice Odbora, ostatak oporbe prozvao za "kukavičluk", pojašnjavajući da nisu htjeli poduprijeti njegov prijedlog da se s dužnosti u POA-i žurno smijeni odgovorne za slučaj Puljiz.

Četvorica oporbenjaka tvrde da Kajin na sjednici Odbora nije iznio takav prijedlog, te da je glasovao za zaključak koji je predlagalo Vijeće za civilni nadzor sigurnosnih služba, a kojim je konačan sud o slučaju prepušten trećoj instituciji - Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"Kajin je napravio predstavu i cirkus u kojem je odavao državne tajne iz izvješća Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih služba", ustvrdio je SDP-ovac Šime Lučin.

Za odavanje državne tajne četvorica oporbenjaka optužuju i glasnogovornika Vlade Ratka Mačeka, koji je, kako su ustvrdili, podatke iz izvješća POA-e o tom sučaju jučer iznio pred novinarima.

Srećko Ferenčak (HNS) za Kajina je rekao kako je "pokazao totalnu moralnu iskrivljenost". "Maske su pale, Kajin je potpuno u funkciji HDZ-a", dodao je.

Pročitajte više