Sabor: DC-ov zakon o financiranju stranaka bez potpore zastupnika

Bez potpore saborskih zastupnika i klubova ostao je danas DCov prijedlog zakona o financiranju političkih stranaka parlamentarci ga drže dobrom inicijativom, ali očekuju da će Vlada u proceduru uskoro uputiti kvalitetniji zakonski tekst koji bi regulirao pitanje financiranja stranaka.

Zastupnici su DC-ov prijedlog ocijenili manjkavim, nomotehnički nedorađenim, ali i istaknuli potrebu cjelovitog reguliranja načina na koji se financiraju stranke kako bi se izbjegle sumnje u financijske malverzacije.

DC-ov zastupnik Frano Piplović kazao je da je njegovu stranku na izradu posebnog zakona o financiranju stranaka, među ostalim, potaknuo i primjer bivšeg predsjednika DC-a Mate Granića, koji je, kaže, prodao mjesto na izbornoj kandidacijskoj listi.

Predloženim zakonom predviđa se da stranke moraju za svaku donaciju izdati potvrdu (račun), da ukupni prihodi koje fizička osoba može donirati stranci godišnje ne mogu prelaziti sto tisuća kuna, a od pravnih osoba pola milijuna kuna.

DC predlaže da se strankama zabrane donacije iz javnih poduzeća, tvrtki u čijem vlasništvu država sudjeluje s najmanje 25 posto, onih koje posluju s državom, te humanitarnih i vjerskih organizacija.

Ako stranke koje se uhvati u malverzacijama ne bi platile kaznu, po DC-ovu prijedlogu brisale bi se iz registra političkih stranaka.

DC-ov zakonski prijedlog posljednji je koji je Sabor raspravio na tekućoj 13. sjednici, koju će, nakon što glasuje o ranije raspravljenim točkama, popodne i zaključiti.

(Hina) xtr yaz

Pročitajte više