Sabor donio novi Obiteljski zakon i prvi Zakon o homoseksualcima

HRVATSKA je večeras dobila novi Obiteljski zakon i novu definiciju majke koja se izjednačava s definicijom oca čime se otvara se mogućnost osporavanja majčinstva.

Ženi čijom je jajnom stanicom dijete začeto, omogućuje se da ospori majčinstvo ženi koja ga je rodila isključivo u slučaju ako je jajna stanica oplođena bez njezina pristanka..

Novi zakon sadrži odredbu koja ne dopušta da se u sudskom postupku utvrđuje ili osporava majčinstvo, odnosno očinstvo djeteta koje je začeto oplodnjom uz medicinsku pomoć i uz suglasnost donatora.

Obiteljski zakon, što ga je večeras donio Hrvatski sabor, zadržava mogućnost sklapanja maloljetničkog braka, te omogućuje da sud, iznimno, u izvanparničnom postupku, dopusti da brak sklope bratići i sestrične, te djeca polusestara i polubraće.

Sabor je večeras donio i Zakon o istospolnim zajednicama, prvi hrvatski zakon koji uređuje homoseksualna prava.

Istospolne su zajednice u imovinskim pravima (nasljeđivanje, uzdržavanje partnera) izjednačene s pravima koja pripadaju partnerima u izvanbračnim zajednicama žene i muškraca.

Sabor je donio i Zakon o sprječavanju nasilja u obitelji koji će omogućiti da se nasilnik trenutačno i do mjesec dana udalji iz stana, odnosno kuće u kojoj živi sa žrtvom.

Ne bude li poštovao izrečenu mjeru, prijeti mu novčana kazna koja ne može biti manja od tri tisuće kuna, a u krajnjem bi slučaju mogao zaraditi i zatvorsku kaznu od 40 dana.

Donijet je i Zakon o ravnopravnosti spolova, a zastupnici su prihvatili i amandman slijedom kojega se neće oglašavati muška i ženska varijanta pojedinog, traženog zanimanja.

Predlagatelj amandmana Nenad Stazić (SDP) pojasnio je da tako štiti hrvatski jezik, jer bi ustrajavanje na muškoj i ženskoj varijanti moglo dovesti do nasilja nad jezikom, primjerice kod traženja pilota i pilotice.

U višesatnom glasovanju o 20-ak zakona, Sabor je prihvatio izmjene Zakona o trgovčkim društvima, Zakona o parničnom postupku, Zakona o mirovinskom i zdravstvenom osiguranju, paket zakona koji uređuju obeštećenja države za štete nastale terorističkim aktima, demonstracijama i sl.

Sabor je izmjenio i zakone o brdsko-planinskim područjima te o ugostiteljskoj djelatnosti.

Kvorum, što ga je saborska većina održavala čitavo poslijepodne, puknuo je večeras na Prijedlogu zakona o sprječavanu nereda na športskim natjecanjima.

O tom će zakonu, Sabor pokušati glasovati u sutrašnjem nastavku 33. sjednice, posljednje redovne prije ljetne stanke.


Pročitajte više