Sabor donio Povelju zahvalnosti Svetom Ocu

HRVATSKI sabor danas je aklamacijom donio Povelju zahvalnosti Svetom Ocu Ivanu Pavlu II.

Sabor se na taj način, u ime svih građana Hrvatske, odužio Svetom Ocu za snažnu i iskrenu potporu političkom osamostaljenju Hrvatske u sudbonosnim danima borbe za slobodu i međunarodno priznanje.

Odužio mu se i za vjeru u snagu hrvatskog naroda i društva u prihvaćanju kulture mira i života i potpori ulaska Hrvatskoj u veliku obitelj europskih država, rekao je predsjednik Sabora Vladimir Šeks koji je predložio donošenje Povelje.

Poveljom se Sabor Svetom Ocu odužuje i za osobni doprinos hrvatskom duhovnom i društvenom razvoju te razvoju kulture mira i oprosta, dijaloga, snošljivosti i solidarnosti.

Sabor je do sada donio samo dvije takve povelje - Povelju zahvalnosti prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu te Zahvalnicu hrabrim hrvatskim braniteljima.

Pred zastupnicima koji su minutom šutnje odali počast Svetom Ocu, Šeks je kazao kako je odlaskom Ivana Pavla II. Hrvatska izgubila velikog prijatelja i zagovornika, koji niti trenutak nije dvojio pružiti joj svu pomoć i dati snažnu potporu kada je za Hrvatsku i njene građane bilo najpotrebnije.

Njegova potpora i pomoć, njegove poruke i savjeti, predstavljaju neizmjeran i nezamjenjiv doprinos današnjoj hrvatskoj državi i svim njenim građanima, naglasio je Šeks u sabornici urešenoj Papinom slikom i upaljenom svijećom s hrvatskom trobojnicom.

U subotnju večer svijet je ostao bez čovjeka okrenutog budućnosti, istinskog borca za slobodu i mir, zaštitnika čovjeka i njegovih prava, apostola koji je optimizam vjere živio u neposrednom doticaju s milijunima ljudi na svim kontinentima, rekao je Šeks.

Naglasio je kako Hrvatska i svi njeni građani osjećaju istinsku i neizmjernu zahvalnost prema Svetom Ocu koji je u sudbonosnim danima borbe za slobodu i međunarodno priznanje odlučno i nedvosmisleno podupro izraženu volju hrvatskog naroda.

Podsjetio je da je vatikanska diplomacija priznala Hrvatsku dva dana prije drugih europskih zemalja, napravivši time presedan.

Uloga Ivana Pavla II. u donošenju odluke o priznanju bila je ključna i odlučujuća, rekao je Šeks naglašavajući da mu Hrvati to nikada ne mogu i ne smiju zaboraviti.

Pročitajte više