Sabor donio Zakon o medijima

Hrvatski sabor danas je potrebnom kvalificiranom većinom glasova donio novi Zakon o medijima.

Riječ je o zakonu što ga je Ustavni sud krajem prošle godine iz proceduralnih razloga stavio izvan snage, jer ga je prošli saziv Sabora donio običnom, umjesto kvalificiranom većinom, koju Ustav propisuje za donošenje organskih zakona.

Vlada ga je u Sabor vratila u hitnom postupku, predlažući pritom neke izmjene, pa je, između ostaloga, pooštrena odredba o nedopuštenoj koncentraciji na tržištu tiskanih medija.

Vlada je redom odbila amandmane kojima su klubovi SDP-a i HSP-a tražili da se ta odredba ublaži, pa će tako Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ubuduće ispitivati svaku novu koncentraciju, a svako spajanje i pripajanje nakon kojega bi jedan nakladnik stekao vlasništvo nad više od 40 posto ukupno prodanih općeinformativnih dnevnika ili tjednika smatrati nezakonitim.

Vlada, a potom i saborska većina, odbile su i amandmane kojima je nekolicina klubova zatražila da se u Zakon vrati obveza objave programske osnove medija, kao i one kojima se tražilo brisanje obveze novinara da, po sudskom nalogu, otkrije izvor informacija.

Nije prihvaćen ni amandman kojim su klubovi tražili brisanje odredbe po kojoj bi nakladnik bio dužan s autorom sklopiti ugovor o autorskom honoraru već kod naručivanja priloga.

Za predloženi zakon glasovalo je 84, protiv je bilo 14 zastupnika, uglavnom iz SDP-a, HSS-a i HSP-a, a suzdržano ih je bilo dvoje.

Pročitajte više