Sabor HDZBiH počeo oštrim raspravama

SABOR HDZ BiH na kojem se danas u Mostaru očekuje izbor novog vodstva stranke, počeo je oštrim zamjerkama više izaslanika koji su se u svojim diskusijama okomili na način pripreme ovog sabora, ističući da se pri tome manipuliralo samo da bi se pripremio teren za izbor jednog kandidata za predsjednika HDZBiH.

U tim diskusijama nedvojbeno se aludiralo na Dragana Čovića protiv kojega je nedavno podignuta optužnica koja ga tereti za korupciju, ali ga je unatoč tomu i na njegovo osobno inzistiranje stranačko Predsjedništvo kasno preksinoć preglasavanjem odlučilo kandidirati za predsjednika stranke.

Predsjednik Europske pučke stranke Wilfried Martens sudionicima Sabora HDZBiH poručio je u pismu, što ga je sudionicima sabora pročitao Martensov izaslanik Wolfgang Grosruck, da je ovaj sabor presudan za sudbinu HDZ BiH.

HDZ BiH nedavno je i službeno zatražio članstvo u Europskoj pučkoj stranci, a od prošle jeseni je u statusu promatrača u toj najsnažnijoj stranačkoj grupaciji u Europskom parlamentu.

"Postoje neki ljudi koji potkopavaju napore HDZ BiH", naveo je Martens (aludirajući na Dragana Čovića) u pismu. "HDZBiH i Europska pučka stranka moraju nastaviti europeizirati BiH, a Europska pučka stranka ima reputaciju savladavanja velikih prepreka", naveo je Martens.

"Europska Unija će vrlo skoro biti pred vratima BiH kada RH postane 28. članica EU", dodaje Martens u poruci sudionicima sabora HDZBiH.

Voditelj izaslanstva HDZ-a Republike Hrvatske Luka Bebić pozvao je sudionike sabora da izaberu vodstvo HDZBiH u kojem će Hrvati, ali i Europska pučka stranka prepoznati demokratičnost.

Bebić je dodao kako se politika HDZBiH neće voditi u Zagrebu, nego u Sarajevu i Mostaru.

Na saboru HDZBiH, na početku kojega su odsvirane državna himna BiH i Lijepa naša, odlučeno je da će se danas novi predsjednik stranke birati natpolovičnom većinom sudionika sabora, kao što je to bio slučaj i na svim stranačkim saborima u proteklih 15 godina.

Tom odlukom odbačen je prijedlog Predsjedništva HDZ BiH da se danas stranački predsjednik bira relativnom većinom, odnosno da predsjednik stranke postane onaj koji već u prvom krugu dobije najviše glasova. Sudionici sabora rekli su da su u takvom prijedlogu Predsjedništva HDZBiH vidjeli manipulaciju koja pogoduje Čoviću, a ostale kandidate za stranačkog predsjednika dovodi u neravnopravan položaj.

Sabor HDZBiH nastavlja sa zasjedanjem.


Pročitajte više