Sabor: HRT mora biti objektivan, političari moraju "skinuti ruke" s medija

POLOŽAJ HRT-a mora biti objektivan i neovisan, novinari se moraju otrgnuti potezanju rukava od političara, a političari moraju skinuti ruku s medija, stav je što su ga klubovi zastupnika iznijeli u saborskoj raspravi o izvješćima o radu Ravnateljstva i Programskog vijeća HRTa od studenoga prošle do lipnja ove godine.

Moglo bi se reći, upozorio je Damir Kajin (IDS), da onaj tko kontrolira HRT vlada Hrvatskom, zato televizija ne smije pasti pod utjecaj bilo koje političke opcije.

Neovisnost HRT-a zagovaraju i Luka Roić (HSS) i Slaven Letica (HSP), koji osnovnim problemom HRT-a označava neobrazovanost urednika i novinara.

Nigdje u svijetu, upozorava Letica, ne bi se moglo dogoditi da na (nacionalnoj) televiziji gostuje osoba poput Aleksandra Tijanića, koji je bio srpski Goebels i ratni huškač.

Po istoj paradigmi, dodao je, može se dogoditi da se, primjerice, ratni zločinac Vojislav Šešelj izravno javi iz Haaga.

Letica, koji je inače najavio predsjedničku kandidaturu, ocjenjuje da je HRT i propagandni stroj za druge predsjedničke kandidate.

Denis Latin, tvrdi, ima propagandnu mašineriju za samo jednog kandidata - Stjepana Mesića, i o tome nitko ne govori.

Oporba nema zajednički stav o izravnim tv prijenosima iz Sabora.

I dok Kajin traži da se ne dopusti ukidanje izravnih prijenosa, Letica drži da ih treba biti što manje, te ističe da je Sabor neka vrsta političkog Big Brothera.

Nije zaobiđena ni nedavna medijsko-politička trakavica o HRT-ovom tretmanu Sabora, a HSS-ovac Roić tvrdi da su joj kumovali novinari koji su dozvolili da ih se "poteže za rukave".

Da bi televizija vodila računa o glasu javnosti, predloženo je da se osnuje služba za gledatelje, odnosno vijeće pretplatnika.

Klubovi su, u pravilu, zadovoljni spomenutim izvješćima, posebice činjenicom da se stabiliziralo poslovanje HRT-a.

S obzirom na velik broj prijavljenih za raspravu, a s obzirom na praksu da se petkom radi kraće i glasuje o raspravljenim točkama, Sabor će raspravu o HRT-u nastavi idući tjedan.

Pročitajte više