Sabor: Izmjene ovršnog zakona poduprte i u pojedinačnoj raspravi

SABORSKI su zastupnici na današnjoj sjednici, uz primjedbe i prijedloge, i u pojedinačnoj raspravi poduprli Vladinu nakanu da izmjenama Ovršnog zakona ubrza provedbu ovrha.

Josip Leko (SDP) istaknuo je da je rezerviran prema prijedlogu Vlade da se i javnim bilježnicima omogući sudjelovanje u ovrsi te je predložio da ovrha ostane u ovlasti sudova, tako da se imenuju sudski službenici za ovrhe.

Istaknuo je da je ključ provedbe ovrha stanje u gospodarstvu, jer, kako je rekao, mnoga poduzeća nisu likvidna da isplate novčane naknade određene sudskom presudom.

Jadranka Kosor (HDZ) i Dorica Nikolić (HSLS) istaknule su da država nije dobar primjer za provedbu sudskih presuda. Kosor je podsjetila na dug države prognanicima i izbjeglicama, na čije mirovine, istaknula je, sjedaju ovrhe za najamnine i do 200 tisuća kuna, a naplaćuju im se za boravak u tuđim stanovima. Istaknula je da unatoč odluci Sabora da će taj dug platiti država još nijednom prognaniku država nije preuzela taj dug. Nikolić je naglasila da je Vlada sama kriva što do sada nisu provođene ovrhe i da se tu nije nametnula kao autoritet.

Za primjer je navela Ministarstvo unutarnjih poslova koje, kako je rekla, djelatnicima koji su dobili sudske presude nije isplatilo zaostatke plaća.

(Hina) daju mć

Pročitajte više