Sabor: Klub HSP-a u proceduru uputio prijedlog preustroja državne uprave

KLUB HSP-a uputio je danas u saborsku proceduru prijedlog zakona o svojstvu i djelokrugu rada ministarstava i tijela državne uprave, koji predviđa znatno smanjenje broja ministarstava.

HSP-ov saborski zastupnik Tonči Tadić državnu je upravu na današnjoj konferenciji za novinare nazvao napuhanom, neučinkovitom i preskupom. Zato HSP predlaže smanjenje broja ministarstava sa sadašnjih 19 na najviše 13, preustroj državnih upravnih organizacija te ukidanje svih vladinih ureda, koje smatraju usporednom vlašću.

Predlažu ukidanje Ministarstva europskih integracija, poslove kojega bi, smatraju, trebalo obavljati Ministarstvo vanjskih poslova. Jedno bi se ministarstvo brinulo za turizam i gospodarstvo, a predlažu i pripajanje ministarstva zdravstva ministarstvu rada i socijalne skrbi te osnivanje novoga -ministarstva mora.

Pravaši su oštro reagirali na način na koji je Sabor jučer promijenio Zakon o radu, jer nije prihvaćen ni jedan od njihovih amandmana, usklađenih sa stajalištima sindikata.

Vrhuncem apsurda Tadić je nazvao činjenicu da je na izmjene ZOR-a "lupnuta oznaka E (europski)", iako je Vlada najavila da taj zakon u početku sljedeće godine treba uskladiti s europskim standardima.

Smatra također da je riječ o organskom zakonu, koji je, po Ustavu, trebala donijeti kvalificirana saborska većina, odnosno većina svih zastupnika u Saboru.

Predsjednik stranke Anto Đapić usprotivio se slanju hrvatskih vojnika u Irak, a pogotovu činjenici da je ministrica obrane Željka Antunović to slanje praktički potvrdila u medijima, a da prijedlog nije vidio nijedan zastupnuik. Najavio je da će zatražiti saborsku raspravu na kojoj bi ministrica trebala objasniti svoju odluku.

Ta bi rasprava trebala biti velik ispit za jedinstvo oporbene "četvorice" (HDZ, HSLS, HSP, DC), budući da su se HDZ i DC do sada zalagali za potporu Hrvatske američkoj intervenciji u Iraku, rekao je Đapić.

Pročitajte više