sabor: klubovi o poticajima u poljoprivredi i ribarstvu

Vladin prijedlog izmjena Zakona o državnim poticajima u poljoprivredi i šumarstvu izazvao je danas oštro protivljenje zastupnika HSSa u Hrvatskom saboru, koji tvrde da Vlada namjerava svesti poljoprivredu na granu u kojoj će opstati isključivo poduzetnici, što bi, smatraju, ugrozilo ulogu seljaka u očuvanju tradicije i ruralnog identiteta.

Vladinu namjeru da ostvarivanje prava na dohodovnu potporu omogući i malim obiteljskim gospodarstvima koja u posjedu, umjesto sadašnjih tri, imaju najviše pet hektara zemlje, bez obzira na dob članova domaćinstva, Ivan Kolar (HSS) ocijenio je "podvalom".

Takva gospodarstva ne mogu se smatrati nekomercijalnima, jer je u njihovim rukama čak 70 posto stočnog fonda i mogu ostvariti poticaje kao komercijalni proizvođači, rekao je Kolar.

Ocijenio je da bi poticaje za siromašnija gospodarstva trebalo ograničiti isključivo na domaćinstva sa starijim članovima, koja u posjedu imaju najviše tri hektara zemljišta, a založio se i za smanjenje minimalne poticane površine sa sadašnjih tri na jedan hektar.

"Izmijenimo li Zakon kako predlaže Vlada, za dvije godine 70 posto seljaka moći će objesiti kopačke o klin, opstat će samo poduzetnici, jer Vlada nema osjećaja za ulogu seljaka u očuvanju tradicije i ruralnog identiteta", ocijenio je Zlatko Tomčić (HSS).

Suprotno HSS-u, HDZ-ovac Vladimir Kurečić smatra da će uvođenje nove socijalne kategorije i mogućnost dohodovne potpore domaćinstvima s pet hektara posjeda doprinijeti jasnom razgraničenju između komercijalnih i nekomercijalnih poljoprivrednih gospodarstava.

Dragica Zgrebec upozorila je da je za osnaženje hrvatske poljoprivrede prije ulaska u EU nužno mijenjati strukturu poljoprivredne proizvodnje. Pozdravila je Vladinu namjeru jače potpore poljoprivrednim proizvodima koji su trenutno najpodložniji uvozu i ekološkoj proizvodnju na kojoj, smatraju, Hrvatska u budućnosti treba temeljiti svoj izvoz.

Željko Pavlic najavio je suzdržanost Libre spram oba prijedloga, Vladinog i HSS-ovog, jer, kaže, ne omogućuju razvoj hrvatske poljoprivrede, posebno zbog zapostavljanja voćarstva i vinogradarstva. "1980-ih godina uvozili smo samo južno voće, a sada smo postali zemlja uvoznik s izgubljenim potencijalima i rascjepkanim poljoprivrednim površinama", upozorio je.

Zauzeo se da se izmjenama Zakona o nasljeđivanju spriječi daljnja parcelizacija obiteljskih gospodarstava, te da se obiteljska gospodarstva koja se odluče za dohodovnu potporu obvežu na okrupnjavanje ili da, u zamjenju za potporu, državi ustupe dio svog posjeda.

(Hina) xibob/xtr yaz

Pročitajte više