Sabor: Klubovi traže više novca za razminiranje

VEĆA sredstva za razminiranje, bolji materijalni položaj pirotehničara, jači nadzor nad miniranim područjima, samo su neki od zahtjeva koji su u današnjoj raspravi o provedbi Plana razminiranja u 2003. iznosili saborski klubovi.

Klubovi su podržali Vladino Izvješće o provedbi Plana razminiranja u prošloj godini, ali i upozorili da se stalne oscilacije u cijenama razminiranja po četvornom metru i nedovoljna opremljenost pirotehničara mogu loše odraziti na zacrtani cilj - Hrvatska bez mina do 2010.

Davorko Vidović (SDP) upozorio je na, kako kaže, nezadovoljavajući socijalni položaj pirotehničara zbog pada cijena razminiranja na tek četiri do pet kuna po četvornom metru.

Stoga je pozvao Vladu da osigura tržište kako se takve oscilacije ne bi događale, kao i da se pirotehničarima kroz kolektivne ugovore osiguraju primjerene plaće.

Od Vlade je zatražio i da predpristupne fondove EU iskoristi za razminiranje, jer, tvrdi, da bi do 2010. Hrvatska bila očišćena od mina potrebno je godišnje osigurati barem pola milijarde kuna.

Sličnog je mišljenja i Ljubica Lalić (HSS), koja ističe da se pad cijena razminiranja s 11,31 na 4,14 kuna po četvornom metru loše odražava na kvalitetu razminiranja, a time i na sigurnost pirotehničara i građana.

Upozorila je na neravnomjerno izvršenje plana razminiranja po županijama (u Brodsko-posavskoj županiji ostvareno je tek 27,7 posto od planiranog, u Dubrovačko-neretvanskoj 35,2 posto, dok je, primjerice, u Bjelovarsko-bilogorskoj ostvareno čak 405 posto od planiranog).

"To su nepravde prema pojedinim županijama, pa se dogodilo da su samo kilometar od središta Slavonskog Broda smrtno stradale tri osobe", kazala je Lalić.

Frano Piplović (DC), pak, smatra da nedostatak novca ne može biti razlog da građani i dalje žive u neposrednoj opasnosti od mina, te predlaže da se minski problem internacionalizira, da se veća pažnja posveti obilježavanju miniranih područja, pa i nekoga zaduži da se brine o tome jesu li oznake postavljene.

HSP-ovac Pero Kovačević upozorio je da je u ovoj godini od zaostalih mina već poginulo deset osoba, neke i u obilježenim područjima, pa bi stoga, ističe, njihove obitelji trebale imati pravo na odštetu od države.

Zauzeo se i da ozlijeđeni pirotehničari imaju prava kao vojni invalidi, a obitelji poginulih pirotehničara kao i obitelji poginulih branitelja.

(Hina) xtr/xibob ymć

Pročitajte više