Sabor: koalicija za podršku aranžmanu s MMF-om, oporba protiv

SABORSKI klubovi zastupnika podijelili su se večeras u ocjeni treba li Hrvatskoj novi, četvrti standby aranžman s MMF oporba drži da ne treba, koalicija pak smatra da treba i podržava njegovo sklapanje.

Četvrti stand-by aranžman s MMF-om trajao bi 14 mjeseci, a bio bi težak 140 milijuna američkih dolara.

Novi aranžman sigurno će doprinijeti daljnjoj makroekonomskoj stabilnosti, nastavku rasta BDP-a, zadržavanju dobrog kreditnog rejtinga Hrvatske, ocijenio je Tonči Žuvela (SDP). Žuvela tvrdi da aranžman ne donosi Hrvatskoj ništa što nije htjela, te da u predizbornoj godini aranžman postaje svojevrsni osigurač da ne dođe do nekontroliranog ponašanja, pogotovo u pogledu proračuna.

Predloženi aranžman je jednini moguć, on je potvrda da su Vlada i Hrvatska narodna banka (HNB) vodili politiku na pravi način, kaže Goranko Fižulić (Libra).

Novi aranžman podržava IDS, ali se pita što Fond ima s radničkim pravima, smanjenjem otpremnina, liberalizacijom otpuštanja? Dobrom stranom aranžmana Damir Kajin smatra to što je MMF natjerao Vladu da smanji proračunski deficit i da na jednom mjestu, u proračunu, iskazuje državne rashode. Loša je, kako je rekao, smanjenje radničkih prava, manje plaće u javnom sektoru, otpuštanja u vojsci.

Da MMF ne bi trebao Hrvatskoj uvjetovati kakav će biti njen zakon o radu, kolike će biti otpremnine i otkazni rok, smatra i Ivan Šuker (HDZ), koji Vladi spočitava nedostatak jasnog programa, te tvrdi da ona nije u stanju provesti zacrtano i da joj treba tutor.

Klub HSP/HKDU-a ističe da Hrvatskoj ne odgovara stand-by aranžman, da bi s MMF-om bilo bolje imati neki blaži oblik suradnje. Novi stand-by opet će biti poruka da je Hrvatska nesposobna za kreiranje razvojne politike, da je u krizi, kaže Tonči Tadić u ime toga Kluba.

Jadranko Mijalić (HSLS) tvrdi da su rezultati sadašnje Vlade u postizanju ciljeva o kojima govori memorandum - rast zapošljavanja i životnog standarda, poticanje investicija, minimalni ili nikakvi, a da nema jamstava da će idućih mjeseci biti dostignuti.

Kad već ministar financija tvrdi da Vladi ne treba novi aranžman s MMF-om, ni Klub HB-a nema razloga glasovati za njega, rekao je Krunoslav Gašparić, koji predloženi aranžman drži potporom neefikasnoj politici, bilo da se radi o privatizaciji ili o reformama.

Sabor nastavlja rad, a očekuje se da će večeras glasovati o dokumentima o pridruživanju Hrvatske Europskoj uniji.

Pročitajte više