Vlada Saboru uputila dokument o novom stand by aranžmanu s MMF-om

HRVATSKA bi mogla i bez novog stand by aranžmana s MMFom, ali njime će se dalje jačati međunarodno povjerenje u Hrvatsku, osigurati bolji položaj i uvjeti na tržištu kapitala, omogućiti dalji razvoj odnosa sa Svjetskom bankom i drugim financijskim institucijama, njime se Vlada učvršćuje u svojoj odlučnosti za provođenje reformi, istaknuo je danas ministar financija Mato Crkvenac.

Hrvatska Vlada prihvatila je Nacrt memoranduma o ekonomskoj i financijskoj politici, čiji je sadržaj usuglašen s misijom MMF-a i poslala ga Saboru koji bi o njemu trebao raspravljati idući tjedan, na izvanrednoj sjednici.

Početkom iduće godine Vlada bi odlučila o novom aranžmanu, a početkom veljače našao bi se i pred Odborom direktora MMF-a.

Novi stand by aranžman, za koji Crkvenac kaže da više nije tako rigorozan kao prethodni, važio bi do ožujka 2004. Njime bi Hrvatskoj na raspolaganje bilo stavljeno 140 milijuna dolara, a Crkvenac ističe da se ne računa s povlačenjem tih sredstava.

Izvijestio je da je jutros isplaćeno 70 milijuna specijalnih prava vučenja, povučenih još u razdoblju 1994/97.

Posebno je istaknuo da je vladina ekonomska politika sadržana u Nacrtu memoranduma. To se prije svega odnosi na planirani deficit u idućoj godini, a on bi prema usvojenom proračunu u 2003. iznosio pet posto BDP-a.

Naglasio je da novim stand by aranžmanom Hrvatska ne gubi samostalnost u razvoju. Hrvatska samostalno odlučuje o svojoj ekonomskoj politici i razvoju, poručio je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik Vlade Goran Granić predložio je da se u Nacrtu memoranduma i dijelovima koji se odnose na neka prava zaposlenika, a tiču se pregovora koji će se sa socijalnim partnerima voditi u studenome iduće godine, u ovom trenutku ne izražavaju nikakvi ciljevi.

U nacrtu se kao cilj vladina programa navodi težnja daljnjem ubrzanju gospodarskog rasta, uz očekivanje da će u idućoj godini BDP porasti za 4,2 posto. Kao ključ uspjeha fiskalnog programa ističe se odlučna politika plaća i smanjenje broja zaposlenih, a očekuje se da će znatno smanjenje neto nazaposlenosti biti postignuto provedbom reforme u sektoru obrane.

´Počevši s otpuštanjem oko pet tisuća zaposlenih u sektoru obrane u prvom tromjesečju 2003., Vlada u 2003. namjerava smanjiti broj zaposlenih u MORH-u za oko 12 tisuća´, navodi se u dokumentu.

Kao strukturne reforme navedene su reforma fiskalnog sektora, financijskog sektora, reforma javnih poduzeća i privatizacija, te reforma tržišta proizvodnje i rada.

Tako se na primjer najavljuje da Vlada do kraja ožujka iduće godine namjerava donijeti odluku o privatizaciji INE, da će privatizacija elektrana biti moguća 2004., da se JANAF neće privatizirati, itd.

Isto tako, najavljuje se donošenje novih zakona o trgovačkim društvima, o stečaju, o tržišnom natjecanju i o radu, a ta da bi dva posljednja trebala dobiti suglasnost Sabora do kraja veljače.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara