Sabor o dodacima na plaće sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika

HRVATSKI sabor danas je razmotrio Vladin prijedlog izmjena Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, kojima bi se isplata dodatka na plaću pravosudnih dužnosnika po godini staža odgodila za 2005.

Vlada je tu odgodu obrazožila činjenicom da u privremenom proračunu nije predviđen novac za isplatu 0,5 posto po godini staža.

Zastupnici su neposredno prije rasprave dobili i Vladine amandmane s prijedlogom da se sucima i državnim odvjetnicima isplaćuje dodatak samo za radni staž proveden na pravosudnoj dužnosti, a ne za ukupan ostvareni radni staž.

Takav su prijedlog osudili zastupnici oporbe, ocjenjujući da se, umjesto predviđene odgode isplate dodataka koja bi imala privremen karakter, predlaže trajna izmjena zakona, koja bi zakinula suce za naknadu za staž koji su proveli izvan sudova.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt uzvratila je da je riječ o privremenoj mjeri, koja će se primjenjivati tijekom 2004.

"Amandman nije toliko važan kao činjenica da je vlada uspjela iznaći proračunska sredstva za isplatu pravosudnog staža", kazala je ministrica, optužujući oporbu za "političko licemjerje", budući da zakonom predviđena naknada nikad nije isplaćivana.

Pročitajte više