Sabor odgodio primjenu snižene stope PDV-a

HRVATSKI sabor suglasio se popodne da se odgodi primjena smanjene stope PDV-a, koja se trebala primjenjivati od početka iduće godine.

Za izmjene Zakona o PDV-u, što ih je predložila Vlada, glasovala su 72 zastupnika, dvoje je bilo protiv, a sedam suzdržanih.

Na taj potez Vlada se odlučila pozivajući se na visok proračunski deficit za 2003. i zaduženja koja je još bivša Vlada iz prošle prenijela u ovu godinu.

Proračunski deficit, prema najnovijim saznanjima, iznosi oko šest posto BDP-a, dok je bivša Vlada uvjeravala da će iznositi "samo" 4,5 posto BDP-a.

Na problem deficita u razgovorima o najnovijem stand by aranžmanu upozorio je i MMF, koji je zatražio da se odgodi primjena snižene stope PDV-a, koja se trebala primjenivati od početka iduće godine.

Procjene govore da bi smanjenje PDV-a za dva postotna poena, sa 22 na 20 posto, značilo i oko 3 milijarde kuna manje u proračunu.

Sabor je izmijenio i Zakon o komunalnom gospodarstvu, čime je zabranio priključenje bespravno sagrađenih objekata na komunalnu infrastrukturu.

Vladu je pak obvezao da ga polugodišnje izvješćuje o stanju u okolišu u pogledu bespravne izgradnje i radu nadležnih agencija.

U prvom su čitanju zastupnici podržali Vladin, a odbili SDP-ov prijedlog izmjena Kaznenog zakona.

Pročitajte više