Sabor odgodio raspravu o tumačenju zakonskog članka o lokalnoj samoupravi

ODLUKOM potpredsjednika Sabora Zdravka Tomca Sabor je danas odgodio raspravu o vjerodostojnom tumačenju članka Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, vezano uz događaje u osječkobaranjskoj županijskoj Skupštini.

Članak 84. propisuje kada će se raspustiti predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave ako trajno ostane bez minimalnog broja članova potrebnih za zakonit rad.

U travnju su u osječko-baranjskoj županijskoj Skupštini vijećnici HDZ-a, HSLS-a, HSP-a, i jedan vijećnik HSS-a koji je prešao u HDZ, podnijeli ostavke (26 vijećnika).

HSS je zatim za "prebjeglog vijećnika" poslao zamjenika, te je Skupština s 26 vijećnika nastavila raditi.

Županijski blok HDZ/HSLS/HSP zatražio je zatim nove izbore za županijsku Skupštinu, a Ministarstvo pravosuđa dalo je tumačenje da Skupština može nastaviti s radom.

Zbog krize vlasti u Osječko-baranjskoj županiji HDZ je zatražio saborsku raspravu o vjerodostojnom tumačenju članka Zakona o lokalnoj samoupravi.

Vladimir Šeks (HDZ) predložio je za današnjeg saborskog zasjedanja da se odgodi rasprava o tumačenju članka tog zakona, zatraživši da se prije rasprave sastane koordinacija parlamentarnih klubova jer su dva saborska odbora dala dva proturječna prijedloga.

Odbor za zakonodavstvo ustvrdio je da nije nužno dati vjerodostojno tumačenje članka Zakona o lokalnoj samoupravi, dok je Odbor za Ustav zaključio suprotno.

HDZ su u tom zahtjevu podržali HSLS, HSP i DC, dok su se SDP, HSS i Libra i HNS izjasnili za raspravu.

Tomac je odgodio saborsku raspravu nakon što se zastupnici, ni nakon stanki koje su tražili HDZ i HSLS, nisu mogli složiti hoće li danas raspravljati o toj točki dnevnog reda, koju su pojedini zastupnici počeli uvjetovati i televizijskim prijenosom.

Na današnjem je zasjedanju Sabor bez rasprave primio na znanje Izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva koje je predložilo Saboru da ne odobri skidanje imuniteta zastupniku Milanu Đukiću zbog kaznenog djela klevete.

Sabor je završio današnje zasjedanje.

(Hina) daju dd

Pročitajte više