Sabor: oporba nezadovoljna velikim brojem hitnih zakonskih prijedloga

Oporbeni zastupnici u Hrvatskom saboru izrazili su nezadovoljstvo zbog prijedloga da se 40ak, od 106 točaka dnevnog reda 37., danas započete saborske sjednice, raspravi po hitnom postupku. L

Ako u 20-ak dana, koliko bi sjednica trebala trajati, uspijemo raspraviti 106 točaka predlažem da nas se kandidira za Guinessovu knjigu rekorda, predložio je Ivan Milas (HDZ).

Njegovo nezadovoljstvo dijeli Ante Đapić (HSP) koji je suglasan da se hitno odrade zakoni iz EU paketa, ali ne i neki drugi, npr. prijedlozi zakona o medijima, o nadzoru državne granice i sl.

No, zastupničke primjedbe uglavnom nisu urodile plodom, tek nekolicini prijedloga skinuta je oznaka hitnosti.

Joško Kontić (HSLS) optužio je Vladu da derogira ulogu Sabora, odnosno da ne ispunjava obveze prema parlamentu. Vlada, naveo je, nije dostavila izvješća za raspravu o vanjskoj politici, o štetama i odgovornosti za ljetošnje, katastrofalne požare.

Zbog izostanka tog izvješća prosvjedovao je i HDZ.

Zar je poslovnička nekompletnost važnija od obveze da javnost dobije važne odgovore od onog vezanog za nabavku vatrogasne opreme, do umirovljenja cijele smjene pilota canaidera, upitao je Ivo Sanader (HDZ).

Zar sam svoj prijedlog trebao kompletirati video-zapisom požara, upitao je Sanader, te izrazio sumnju u tvrdnju da je HDZ-ov prijedlog nekompletan, jer ga je, kaže, radio majstor saborske procedure Vladimir Šeks.

Za osam godina prakse, nisam vidio prijedlog za dopunu točkom koja ima samo naslov, uzvratio je predsjednik Sabora Zlatko Tomčić.

Joško Kontić od Vlade je zatražio i da svim zastupnicima dostavi dokumentaciju koju je u slučaju Gotovina dostavila Haaškom sudu.

U Vladine 'grijehe' ubrojio je i to što u najavljenom roku nije dostavila prijedloge zakona o državnom izbornom povjerenstvu te o popisima birača, kao ni izvješće o rezultatima privatizacije.

Za to izvješće zauzeo se i Jozo Radoš (Libra) koji je ustvrdio da se Vlada oglušila i na zahtjev Libre da do 30. lipnja podnese izvješće o mogućnosti ukidanja vojnog roka.

Pročitajte više