Sabor: Oporba o osnivanju istražnog povjerenstva za "slučaj Puljiz"

PREDSTAVNICI svih oporbenih klubova u Hrvatskom saboru zatražili su danas od predsjednika Vladimira Šeksa da na dnevni red tekuće saborske sjednice uvrsti zahtjev za osnivanje istražnog povjerenstva koje bi do kraja rasvijetlilo postupanje djelatnika POA-e u razgovorima s novinarkom Helenom Puljiz.

Unatoč tomu što je Šeks u HTV-ovoj emisiji "Otvoreno" sinoć kazao kako Sabor o prijedlogu oporbe, iz formalnih razloga, neće raspravljati, SDP, HSS, IDS, HNS i HSP smatraju da Sabor mora raspraviti "slučaj Puljiz".

Oporbenjaci drže da mišljenje Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, koji je zaključio da djelatnici POA-e u tom slučaju nisu postupali nezakonito, nije otklonilo sumnje javnosti u zakonit rad POA-e.

Šime Lučin (SDP) je, na današnjoj konferenciji za novinare u Saboru, pojasnio da bi povjerenstvo trebalo razriješiti dileme u izvješćima Vijeća za građanski nadzor i Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost, kako bi se nezakonite radnje POA-e sankcionirale.

"Ovo zavrjeđuje punu pažnju Sabora, a posebno zbog nesporazuma između predsjednika Mesića i premijera Sanadera", kazao je Lučin, te dodao da "cijeli slučaj ne može u zapećak zbog predizborne kampanje".

Ante Markov (HSS) uvjeren je da bi saborska rasprava o slučaju Puljiz ojačala ulogu Vijeća za građanski nadzor sigurnosnih službi.

"HSP je za utvrđivanje pune istine kako cijeli slučaj ne bi bio predmet predizborne kampanje", kazao je Pero Kovačević, ocijenivši da je "žalosno što je predsjednik Mesić svojedobno supotpisao pravilnik po kojem je POA napravila pet propusta u slučaju Puljiz".

Damir Kajin ocijenio je, pak, da je "žalosno što premijer Sanader postaje taoc obavještajne zajednice svojom bezrazložnom obranom Joška Podbevšeka". Založio se za potpunu rekonstrukciju obavještajne zajednice, ocjenjujući da će "Mesić, ako dobije izbore, imati mandat za to".

HNS-ovac Srećko Ferenčak ustvrdio je da sigurnosne službe istražuju i jednog HTV-ova novinara, ističući kako je to nedopustivo.

Ferenčak smatra i da Odbor za unutarnju politiku ne osigurava parlamentarni nadzor rada službi, što bi se, drži, moglo ostvariti jedino u slučaju da vođenje Odbora preuzme oporba.

Foto: FAH

Pročitajte više