Sabor: Oporba protiv dozvole ulaska stranim nuklearnim brodovima u Jadran

SABORSKA oporba danas se usprotivila predloženim izmjenama Pomorskog zakonika kojima bi se stranim ratnim brodovima na nuklearni pogon i s nuklearnim naoružanjem dopustilo uplovljavanje u hrvatske unutarnje vode.

Oporba drži da je riječ o podilaženju pomorskim silama u NATO savezu, dok istovremeno Hrvatska nema nikakve nadzorne i zaštitne instrumente kojima bi se osigurala od eventualnih havarija.

Tonči Tadić (Klub HSP/HKDU) drži da uplovljavanje nuklearnih brodova treba potpuno zabraniti. "Nelogično je da se brod s dva nuklearna reaktora veličine Krškog sidri u Riječkoj luci, ili da se, usred turističke sezone ispred Dubrovnika nađe američka nuklearna podmornica", rekao je.

Svaka liberalizacija tog režima nepotrebna je, nema temelja u međunarodnim dokumentima i predstavlja isključivo podilaženje velikim pomorskim silama u NATO-u, smatra Tadić.

Založio se i za odustajanje od projekta Družba Adria, dok se ne donesu propisi kojima će se osigurati potpuna zaštita Jadrana od ekoloških incidenata, te predložio da Jadran dobije status posebno zaštićenog područja.

Najavio je HSP-ovu zakonsku inicijativu za uvođenje ministarstva mora, koje bi bilo zaduženo za provođenje Zakonika i zaštitu Jadrana, a pod kojim bi se osnovala obalna straža i unutarnja plovidba omogućila isključivo pod hrvatskom zastavom.

Oporba se posebno protivi davanju ovlasti ministru obrane da samostalno odlučuje o istovremenom ulasku više od tri ratna broda iz iste države u hrvatske unutarnje vode.

Takvo ovlaštenje, drži Mario Kovač (Klub HSLS), treba ostati u nadležnosti cijele Vlade, budući da je, smatra, riječ prvenstveno o političkom, a ne tehničkom pitanju.

Ocijenio je da bi dopuštanje ulaska nuklearnim brodovima Hrvatsku dovelo u opasnost od terorističkih napada, pa i nuklearnog u slučaju rata.

"Nema pravog razvitka turizma ako ćemo miješati kupače i plaže s bilo kakvim vojnim akcijama, osobito s nuklearnim brodovima", rekao je Jure Radić (Klub HDZ-a).

Suprotno mišljenje ima Tonči Žuvela (Klub SDP-a), ocjenjujući da je zabrinutost razumljiva, ali i ističući da i druge izrazito turističke zemlje u našem okruženju imaju režim sličan predloženom. Problemi se, smatra, mogu izbjeći uz maksimalne sigurnosne mjere i inzistiranje na valjanoj dokumentaciji, potvrdama o financijskom osiguranju, te odgovornosti brodara.

Svi klubovi zauzeli su se za jasniju normativnu regulaciju i kontrolu kretanja tankera u hrvatskim vodama, drastične kazne za kršenje ekoloških propisa, kao i poboljšanje statusa pomoraca kako bi mogli biti konkurentni stranim brodarima.

Klub HSS-a inzistira na donošenju zakona o zaštiti mora, odnosno, rekao je Ante Markov, da se jasno odredi nositelj zaštite hrvatskim interesa na moru. Nužno je i donošenje zakona o morskim lukama i pomorskom dobru, rekao je.

(Hina) ibob/tr sšh

Pročitajte više