Sabor: Oporba sutra o raspodjeli mjesta u saborskim odborima

ČELNICI oporbenih klubova u Hrvatskom saboru na sutrašnjem bi sastanku trebali odlučiti o HDZovu prijedlogu da pri raspodjeli mjesta u saborskim radnim tijelima kvotu vladajućih, uz HDZ, DC i HSLS, dijele i druge stranke i zastupnici s kojima HDZ ima potpisane sporazume o suradnji, s tim da HDZ-u uz većinu u svim odborima pripadne 13, umjesto ranije dogovorenih 11 predsjedničkih mjesta.

Prije Nove godine predsjednik Sabora Vladimir Šeks i predsjednik Kluba SDP-a Mato Arlović dogovorili su da oporba ima 13, a HDZ 11 predsjedničkim mjesta u odborima s tim da većina članova u svim odborima bude iz HDZ-ove kvote, no, zbog neslaganja oko toga tko je zapravo oporba, pokušaj sastavljanja saborskih radnih tijela krajem prošlog tjedna završio je neuspjehom.

Na sastanku čelnika klubova u petak, 23. siječnja, koji je počeo ujutro, oporbene su stranke tvrdile da bi u HDZ-ovu kvotu trebali ući svi zastupnici iz stranaka koje s HDZ-om imaju potpisane sporazume, a predsjednik Kluba HDZ-a Luka Bebić insistirao je na tome da u HDZ-ovu kvotu ulaze samo HDZ-ovi i zastupnici DC-a i HSLS-a s kojima, kako je rekao, HDZ ima čvrste koalicijske sporazume.

Sastanak je bio je odgođen za poslijepodne, a Bebić je na nastavak pregovora došao s novim prijedlogom, po kojemu HDZ u svoju kvotu prihvaća zastupnike nacionalnih manjina, umirovljenika i nezavisnog Ivu Lončara, no za uzvrat traži da mu, uz većinu u svim odborima, umjesto dogovorenih 11, pripadne 13 predsjedničkih mjesta.

Bebić je naglasio da je riječ o posljednjem HDZ-ovu prijedlogu o kojem oporba mora odlučiti do ponedjeljka u podne, inače će HDZ sam osigurati kvorum i započeti rad po odborima te pripremiti saborsku sjednicu.

HDZ i oporba su se međusobno optuživali za opstrukciju ranijeg dogovora, a iz HDZ-a je u subotu priopćeno kako je prvotni dogovor podrazumijevao da u HDZ-ovu kvotu ne ulazi nitko osim HDZ-ovih zastupnika, te da su se o raspodjeli 13 predsjedničkih i po 6 mjesta članova u svim odborima trebale dogovoriti sve ostale stranke uključujući i DC i HSLS.

Arlović pak tvrdi da je cijelo vrijeme bilo jasno da je dogovorena podjela mjesta između vladajućih i oporbe. "Ja sam tijekom pregovora govorio u ime oporbe i Šeks to vrlo dobro zna. Uostalom, imam i sačuvane papire koji će to potvrditi," kazao je Arlović telefonski za HINA-u.

Pročitajte više