Sabor počeo raspravu o rebalansu državnog proračuna

Predloženi rebalans državnog proračuna omogućit će smanjenje deficita i zaduživanja u ovoj godini, dok se istovremeno ne uvode novi porezi i ne sprječava provođenje ni jednog važnog ugovorenog projekta, rekao je danas u Saboru zamjenik ministra financija Damir Kuštrak iznoseći prijedlog izmjena i dopuna Državnog proračuna.

Istaknuo je da prihodi i rashodi u proračunu ostaju u iznosu kako je planirano kod njegova donošenja u prosincu prošle godine, jer će se rebalansom, kojim je predviđena preraspodjela 2,45 milijarde kuna proračunskog novca, samo prebaciti novac iz jednih ministarstava u druga, koja su imala nepredviđene izdatke.

Uglavnom zbog neočekivano visoke zarade od privatizacije u ovoj godini, od oko 750 milijuna kuna, očekuje se i znatno smanjivanje unutarnjeg i inozemnog zaduživanja, rekao je Kuštrak, dodavši da će tome pridonijeti i rebalansom predviđeno ulaganje u izvoz.

Kao bitne razloge za rebalansom Kuštrak je naveo velike štete od suše, za čije je saniranje predviđeno 400 milijuna kuna, oko 200 milijuna kuna predviđeno je za poticanje zapošljavanja. Više stotina milijuna kuna predviđeno je za otpremnine i zaostale plaće u MUP-u, MORH-u i Oružanim snagama, isplate mirovina u republikama bivše SFRJ, reforme u vojsci i pravosuđu.

Oko 75 milijuna kuna predviđeno je za ovogodišnje parlamentarne izbore, a višemilijunski iznosi preraspodijelit će se i za pokrivanje troškova održavanja izbora za nacionalne manjine, sudjelovanja hrvatskih vojnika u mirovnoj misiji u Afganistanu, protupožarne zrakoplove i drugo.

O predloženim izmjenama Državnog proračuna raspravljaju parlamentarni klubovi.

Pročitajte više