Sabor poslijepodne nastavio polemičnu raspravu o privatizaciji Sunčanog Hvara

U NASTAVKU poslijepodnevne pojedinačne rasprave o privatizaciji Sunčanog Hvara većina zastupnika se složila da je rasprava o ovoj temi došla prekasno na dnevni red, te da je bespredmetno raspravljati o privatizaciji koja se nije dogodila ukoliko ne posluži kao podloga za novi model privatizacije.

U raspravi punoj replika i ispravaka krivih navoda, zastupnici su upozorili na moguće negativne gospodarske implikacije slučaja Sunčanog Hvara u smislu usporavanja procesa privatizacije i negativnog utjecaja na strana ulaganja, te istaknuli nužnost saborske rasprave o cjelovitom privatizacijskom procesu i razvoju turizma u Hrvatskoj.

Dragica Zgrebec (SDP) zatražila je da Hrvatski fond za privatizaciju i Državna revizija izvrše nadzor nad postupkom prodaje dionica Sunčanog Hvara i o tome izvijeste Sabor, a njezina stranačka kolegica Milanka Opačić da se u roku 30 dana utvrdi je li bilo kakvih kaznenih ili prekršajnih elementa tijekom donošenja odluke o privatizaciji Sunčanog Hvara.

"Status quo i vraćanje situacije na početak najgore je što se moglo dogoditi za Sunčani Hvar i za državu kao većinskog vlasnika u trenutku kada su Dalmacija i otoci postali interesantni za ulaganje", ustvrdio je Vedran Lendić (SDP).

Đuro Njavro (NZ) predložio je da se Sunčani Hvar restrukturira na način da svaki hotel bude jedno poduzeće, čime bi se, kako tvrdi, privuklo desetak investitora pri čemu bi neki bili s Hvara, neki iz dijaspore, a neki iz Slovenije.

Govoreći o netransparentnosti privatizacije u posljednjih nekoliko godina, Joško Kontić (HSLS) je zatražio od Vlade da zastupnicima i javnosti dostavi na uvid ugovor o prodaji HT-ovih dionica Deutsche Telekomu.

Ivo Lončar (NZ) je glavnog krivca za Sunčani Hvar našao u daktilografkinji, koja je "zamijenila ponude Termi i Kompasa". "Na djelu je sabotaža zbog sprege između neprijatelja i domaćih izdajnika koji su se udružili, pa Vlada nije imala druge no uvažiti 327 posto lošiju ponudu Termi", rekao je Lončar.

Pročitajte više