Sabor prihvatio održavanje hrvatsko-američkih vojnih vježbi

HRVATSKI sabor na početku današnjeg zasjedanja većinom glasova prihvatio je Odluku o održavanju bilateralnih vojnih vježbi hrvatskih i američkih oružanih snaga u Hrvatskoj ove godine

U jučerašnjoj raspravi o održavanju devet vojnih vježbi od 15. lipnja do 15. rujna u srednjodalmatinskom akvatoriju, klubovi HSLS-a, HSP-a i IDS-a upozorili su da bi te vježbe, budući da se planiraju održati u jeku turističke sezone, mogle imati teške posljedice po hrvatski turizam.

Zamjenik ministrice obrane Zlatko Gareljić odgovorio je da planirane vojne vježbe, po opsegu i intenzitetu, ni na koji način neće dovesti u pitanje normalno odvijanje civilnog života i turističke sezone.

Osim HSP-a koji je pri glasovanju bio suzdržan, ostali klubovi danas su podržali navedenu odluku.

O predloženoj odluci o sudjelovanju hrvatskih vojnih promatrača u UN-ovoj mirovnoj misiji u Indiji i Pakistanu saborski zastupnici trebali bi glasovati poslijepodne jer je za izglasavanje te odluke potrebna podrška dvije trećine zastupnika, odnosno 101 glas.

Predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić pozvao je predstavnike parlamentarnih klubova da se dogovore o glasovanju, kako bi se ta hitna odluka mogla donijeti tijekom današnjeg dana.

U misiji bi trebalo sudjelovati pet hrvatskih vojnika - dvojica su već tamo, dvoje bi trebalo otići ovoga mjeseca, a jedan u prosincu ove godine.

Tomčić je izvijestio zastupnike da će Odbor za Ustav i Poslovnik do idućeg tjedna uskladiti sustav elektroničkog glasovanja sa saborskim Poslovnikom, tako da bi taj 300.000 eura vrijedan sustav počeo raditi u srijedu.

Naime, HSP je jučer prigovorio da elektroničko glasovanje nije usklađeno s Poslovnikom, a time ni sa saborskom procedurom, upozorivši na moguće zloporabe.

Predsjednik Hrvatskog sabora rekao je da će se do izmjena Poslovnika glasovati na uobičajeni način "dizanjem ruku", ali samo o hitnim točkama, a one ostale pričekat će uvođenje elektroničkog glasovanja.

Hrvatski sabor nastavlja rad raspravom o Prijedlogu zakona o tržišnom natjecanju, prvom od devet zakonskih prijedloga koje Sabor na 32. sjednici planira uskladiti sa zakonodavstvom EU-a.

(Hina) tr sp

Pročitajte više