Sabor: Rasprava o Sunčanom Hvaru ispunjena replikama i optužbama

BROJNE replike, ispravci navoda, pa i optužbe za nezakonite radnje obilježile su u Saboru prijepodnevnu pojedinačnu raspravu o privatizaciji "Sunčanog Hvara".

Dok su oporbeni zastupnici optuživali one iz vladajuće koalicije da žele prikriti pravu istinu o nepravilnostima i nezakonitostima kod privatizacije "Sunčanog Hvara", zastupnici vladajuće većine podsjećali su na promašenu privatizaciju u doba HDZ-ove vladavine.

Ipak, svi su zastupnici istaknuli nužnost saborske rasprave o cjelovitom privatizacijskom procesu i razvoju turizma u Hrvatskoj, kako bi se otklonile različite interpretacije tih procesa.

Od Državnog ureda za reviziju zatražili su cjelovitu analizu privatizacijskih procesa, posebno eventualnih propusta i nepravilnosti, kako se učinjene greške ne bi ponavljale, a odgovorni sankcionirali.

Burnu raspravu izazvao je HDZ-ov zastupnik Ljubo Ćesić Rojs, koji je aktualnu vlast optužio da je u privatizaciju turističkog portfelja ušla protivno Pomorskom zakoniku, koji određuje da pomorsko dobro ne može ući u nečije vlasništvo.

"Vlast ne smije koristiti pomorsko dobro u političke ili privatne financijske svrhe. Ta organizirana lopovska skupina vođena je iz vrha državne vlasti i tom krugu smrti treba suditi", rekao je Rojs.

Na te je izjave reagirao SDP-ovac Marin Jurjević, nazvavši ih skandaloznima, te pozvao Rojsa da, ako ima spoznaje o kriminalu, to prijavi Državnom odvjetništvu.

Jadranka Kosor (HDZ) od Vlade je zatražila da taksativno pobroji sve propuste koje je napravio Upravni odbor HFP-a, a zbog kojih je poništena odluka o prodaji "Sunčanog Hvara", te da se utvrdi odgovornost članova tog odbora.

"Neka Vlada pobroji te propuste o kojima je govorila i odgovori tone li i dalje privatizacijski brod ili plovi sigurno, pa i oko Hvara", dodala je.

Mario Kovač (HSLS) optužio je vladajuću koaliciji da prikriva istinu o aferi "Sunčanog Hvara".

"Činjenica je da je u Saboru istina ono što se dogovore koalicijski partneri", kazao je Kovač, također zahtijevajući da se utvrdi odgovornost onih koji su željeli "Sunčani Hvar" prodati na temelju pogrešnih podataka - potpredsjednik Vlade Slavko Linić, ministri financija, gospodarstva, turizma.

U obranu Vlade ustao je SDP-ov zastupnik Josip Leko, rekavši da je nova kvaliteta ove vlasti upravo to što zbog malih grešaka nije dozvolila prodaju hvarskog poduzeća.

Tek u 2002. postigli smo ciljeve privatizacije - gospodarski rast, zapošljavanje, modernizacija - što se ne može reći za privatizaciju koju je provodila prethodna vlast, rekao je Leko.

Njegova stranačka kolegica Snježana Biga Friganović kazala je da HDZ-ovom krivnjom hrvatski građani s pravom povezuju privatizaciju s uništavanjem poduzeća i otpuštanjem radnika.

"Vladao je organizacijski nered koji je za cilj imao zamagliti stanje", rekla je, dodavši da je ova Vlada uspjela zakonskim izmjenama objediniti državni portfelj u HFP-u i tako ga u potpunosti kontrolirati.

Pojedinačna rasprava nastavlja se nakon stanke.



Pročitajte više