Sabor raspravlja o poticajima u poljoprivredi i ribarstvu

HRVATSKI je sabor današnje zasjedanje započeo objedinjenom raspravom o HSS-ovu i Vladinu prijedlogu izmjena Zakona o državnoj potpori u poljoprivredi i ribarstvu.

Izmjene koje je predložila Vlada Saboru je predstavio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković, ističući da bi one trebale dodatno razdvojiti komercijalne i nekomercijalne proizvođače.

Vlada je predvidjela uvođenje novih poticaja i ukidanje ograničenja najvišeg godišnjeg poticaja od dva milijuna kuna.

Vladine izmjene predviđaju i da siromašna, najčešće staračka poljoprivredna kućanstva umjesto sadašnjih 7200 kuna po osobi dobiju 12 tisuća kuna godišnje potpore.

Prihvati li Sabor predložene izmjene, od početka iduće godine proporcionalno će se za četiri posto smanjivati iznos poticaja kad prijeđu razinu od 78 tisuća kuna.

Poljoprivrednici koji ostvaruju poticaje veće od 25.000 kuna iduće će godine morati plaćati porez na dohodak, u 2006. taj će se porez plaćati već od ostvarenih 12.000 kuna poticaja, a od 1. siječnja 2007. svi korisnici poticaja morat će biti u sustavu poreza na dohodak.

Čobanković je naglasio da je ta mjera, iako nepopularna među poljoprivrednicima, nužan preduvjet za uvođenje reda i kontrole na tržištu, od osnovne poljoprivredne proizvodnje do kontrole finalnog prehrambenog proizvoda.

HSS-ov prijedlog izmjena predviđa dodatne instrumente zaštite stočarske proizvodnje i predviđaju da se poticaji za uzgoj svinja i junadi vežu na cijenu mesa na tržištu.

Poticaj po grlu po HSS-ovu bi se prijedlogu povećavao u slučajevima kad tržišna cijena padne ispod ciljane cijene za kilogram mesa.

Na taj bi se način, po riječima Božidara Pankretića (HSS), osigurala stabilnost stočarske proizvodnje i dodatno zaštitilo proizvođače.

HSS predlaže i da se stočarima koji žele izgraditi nove farme potrebne dozvole daju automatski, bez javnog natječaja, a ne slažu se s ograničenjem poticane mljekarske proizvodnje od 6.000 litara godišnje, koje je predložila Vlada.

U nastavku sjednice, o predloženim zakonskim izmjenama raspravljaju parlamentarni klubovi.

Pročitajte više