Sabor raspravlja o prijedlogu Zakona o obitelji, braku i izvanbračnim zajednicama

HRVATSKI sabor nastavio je danas sjednicu raspravom o Prijedlogu zakona o obitelji, braku i izvanbračnim zajednicama po kojem bi u izvanbračnoj zajednici mogle biti i osobe istog spola.

Ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović objasnio je da se po predloženim odredbama ne bi izjednačila izvanbračna ili istospolna zajednica s brakom, jer se predložena rješenja odnose samo na reguliranje pitanja uzdržavanja i imovinskih odnosa.

Po prijedlogu novog obiteljskog zakona u brak, osim iznimno, ne bi mogle ulaziti osobe koje nisu navršile 18 godina.

Taj prijedlog temelji se na lošim iskustvima velikog broja razvoda, rekao je Vidović.

Zakonom bi se osigurala i bolja zaštita prava djece. Roditeljima i članovima obitelji, koji ne skrbe o djeci ona bi mogla biti oduzeta. Dijete bi imalo pravo na posebnog skrbnika, a o njegovim pravima i dobrobiti odlučivao bi sud, a ne, kao do sada centri za socijalnu skrb.

Uz ostalo predlaže se promijeniti i pravila kod posvajanja djece. Ubuduće djecu bi mogli posvojiti i supružnici ako je jedan od njih i stariji od 45 godina, ali uz uvjet da je drugi mlađi od 35 godina.

Po prijedlogu također bi se skratio postupak utvrđivanja majčinstva ili očinstva, osigurala bolja zaštita tajnosti posvojenja. Osim centara za socijalnu skrb posredovanje pri rastavi braka omogućilo bi se i drugim posredovateljima.

U ime Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo Snježana Biga-Friganović ocijenila je zakonski prijedlog značajnim poboljšanjem po pitanju zaštite prava djece i obitelji.

Predložila je uvođenje obveze pohađanja savjetovališta kao pripreme za brak, skraćivanje postupka posvojenja i produljenje posredovanja kod rastave braka s tri na šest mjeseci.

U ime Odbora za obitelj, mladež i šport Dubravka Šuica ocijenila je da treba ostaviti mogućnost sklapanja maloljetničkih brakova zbog opasnosti od većeg broja izvanbračne djece, te preciznije utvrditi tko može biti posredovatelj kod rastave braka.

Prošle je godine od 5.481 posredovanja uspješno riješeno samo 164 slučajeva, rekla je Šuica.

Predstavnici saborskih odora za zakonodavstvo i ljudska prava i prava manjina složili su se da pitanja prava izvanbračnih i istospolnih zajednica treba urediti drugim, a ne zakonom o obitelji i braku.

Sabor je nastavio sjednicu raspravom o Prijedlogu zakona o obitelji, braku i izvanbračnim zajednicama.

Pročitajte više