Sabor: SDP protiv novog Zakona o kulturnim vijećima

KLUB zastupnika SDP-a osudio je danas prijedlog donošenja u hitnom postupku novog zakona o kulturnim vijećima, ocjenjujući da zakon obezvređuje kulturna vijeća, da hrvatsku kulturu vraća u provincijalizam te da ponovno uvodi stranačko ili privatno odlučivanje u kulturi.

Zakonom koji predlaže Vlada, o 350 milijuna kuna za kulturne projekte, koji se dodjeljuju putem javnih poziva, odlučivat će pojedinci, što je ispod kriterija koje propisuje Zakon o javnoj nabavi, ocijenio je SDP-ov zastupnik i bivši ministar kulture Antun Vujić na današnjoj konferenciji za novinare.

SDP-u posebno smeta Vladin prijedlog novog načina imenovanja pet, umjesto sadašnjih sedam članova kulturnih vijeća.

Te bi članove, po predloženom, na temelju javnog natječaja, na mandat od četiri godine imenovao i razrješavao ministar kulture, umjesto Vlada, kako je riješeno postojećim zakonom.

Vujić smatra da vijeća time dobivaju status imenovanog povjerenstva, te da će se tako ukinuti autonomnost odlučivanja u kulturi.

"Sadašnji sastavi vijeća uzimali su u obzir različite političke odnose i nisu ovisili o stranačkoj pripadnosti", kazao je Vujić, upozoravajući da je Odbor za kulturu jedino saborsko radno tijelo koje pri izboru vanjskih članova nije uzelo u obzir nijedan prijedlog oporbe, a da je ministar kulture Božo Biškupić do sada smijenio pet svojih pomoćnika, što je, po Vujiću, pokazatelj kriterija političke podobnosti.

Upozorio je da bi se predloženim zakonom ukinula i obveza ministra da javno objasni odluku protivnu stavu vijeća, što je, upozorava, bio ključni mehanizam transparentnosti odlučivanja u kulturi.

Vijeća više neće imati ni ulogu u pokretanju zaklada i fondacija i donošenju dugoročnih programa, a smisao važećeg zakona je, po Vujiću, bio upravo kretanje vijeća prema nezavisnim fondovima, koji bi, uz državni novac, trebali osigurati i druge izvore financiranja kulturnih projekata.

Osudio je i predloženo ukidanje vijeća za arhitekturu i urbanizam te za medijsku kulturu, kao i pojašnjenje da je obveza osnivanja vijeća u gradovima s više od 40.000 stanovnika decentralizacija kulture.

Jedina decentralizacija koja se u kulturi može provesti je demonopolizacija, od koje Vlada ovakvim prijedlogom odustaje, ocijenio je Vujić.

"U mraku, na prepad, iza leđa kulturne javnosti i na brzinu donosi se zakon koji će nas, nakon leta svemirskim brodom, vratiti u kukuruze", zaključio je Vujić.

Pročitajte više