Sabor: Stanka radi konzultacija o plaćama

HRVATSKI sabor jutros je nastavio 26. sjednicu i nakon samo desetak minuta rada, kod glasovanja o izmjenama Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, odredio stanku na zahtjev nekoliko klubova.

Klubovi HSS-a i Libre stanku su zatražili da bi se konzultirali o prijedlogu da Sabor zaključkom obveže Vladu da izradi sustavni model dužnosničkih plaća u kojem bi im se priznalo i pravo na dodatak od 0,5 posto na svaku godinu staža, a maksimalno do 20 posto. Vlada bi taj prijedlog trebala izraditi na vrijeme kako bi se mogao primjenjivati od siječnja 2004.

Taj prijedlog zastupnicima je prenio zamjenik ministrice pravosuđa Miljenko Kovač, nakon čega su spomenuti klubovi zatražili stanku.

U jučerašnjoj saborskoj raspravi istaknuto je da institut 0,5 posto postoji po Zakonu o radu, te da bi ga trebalo koristiti i kod izračuna dužnosničkih plaća. To bi, rečeno je, trebalo ugraditi u zakone koji se odnose na plaće državnih i pravosudnih dužnosnika, makar u proračunu za 2003. za to nisu predviđena sredstva.

Sabor je danas donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o područjima i sjedištima državnih odvjetništava.

Pročitajte više