Sabor: Šuker i Stazić o tome tko ucjenjuje HRT naplatom PDV-a na TV

Hoće li HRT ubuduće plaćati PDV na tvpristojbu, nepoznanica je i nakon današnjeg "aktualnog prijepodneva" u kojemu su se ministar financija Ivan Šuker i SDPovac Nenad Stazić međusobno optuživali tko je bivša ili aktualna vlast nacionalnoj televiziji "prijetila" uvođenjem PDVa na tvpristojbu.

Dok je Stazić tvrdio da aktualna Vlada, prijeteći naplatom PDV-a, želi zapravo kontrolirati uređivačku politiku HTV-a, o čemu, tvrdi svjedoči i, kako je rekao, 'atak' ministra Andrije Hebranga na urednicu "Dnevnika", Šuker uzvraća da je to bila namjera bivše Vlade.

Šuker je, naime, rekao da je po nalogu bivše Vlade Porezna uprava izvršila inspekcijski nadzor nad poslovanjem HRT-a, da je u ožujku 2003. donijela rješenje po kojemu je HRT dužan platiti 88 milijuna kuna na ime PDV-a, ali da je to rješenje osam mjeseci neopravdano stajalo u ladici.

"Porezna uprava radila je svoj posao, HRT je imao pravo na žalbu, ali o tom rješenju nije bilo ni riječi. Sada prozivate državna tijela jer čine ono što vi niste učinili. Zakasnili ste s tim pitanjem više od godinu dana", poručio je Hebrang Staziću.

SDP-ov zastupnik mu je uzvratio da je nadzor nad zakonitošću rada jedno, a rješenje s nalogom za naplatu PDV-a nešto potpuno drugo, ponovno optuživši HDZ-ovu Vladu da protuzakonitim rješenjem želi ucjenjivati HRT kako bi imao utjecaj na informativni program.

Na optužbe SDP-ovke Marije Lugarić da je, učestalim poskupljenjem benzina, Vlada ne izvršava predizborna obećanja, premijer Ivo Sanader odgovorio je da je rast cijena benzina, uz porast cijena na svjetskom tržištu, posljedica odluke bivše Vlade o slobodnom formiranju cijena benzina.

Nakon izbora 2000. cijena benzina bila je oko četiri kune, a nakon navedene odluke stalno je rasla i prati cijene na svjetskom tržištu, dodao je Sanader.

(Hina) xtr/um ymć

Pročitajte više