sabor sutra o izmjenama zakona o porezu na promet nekretninama

Hrvatski sabor sutra ulazi u posljednji tjedan ovogodišnjeg redovnog zasjedanja, a po dnevnom redu zastupnici se do kraja ovog tjedna moraju očitovati o još 30ak točaka.

Sabor bi sutra, uz ostalo, trebao raspraviti izmjene i dopune Zakona o porezu na promet nekretnina, koje bi građanima koji kupuju prvi stan omogućile da taj stan kupe bez plaćanja 5-postotnog poreza na promet nekretnina.

Oslobađanje toga poreza povezano je s nekoliko uvjeta, među ostalim i veličinom stana ovisno o broju članova obitelji. Tako bi npr. samac bez plaćanja poreza mogao kupiti stan do 50 kvadrata.

Ministarstvo financija, koje je predložilo zakon, najavilo je pak danas da će Saboru predložiti rješenje po kojemu bi npr. samac koji kupi stan veći od propisanih 50 kvadrata, pet postotni porez morao platiti samo na višak kvadrata.

Sabor će raspraviti i izmjene zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, te sudaca slijedom kojih bi se i njihove plaće, umjesto preko neto, izračunavale preko bruto osnovice, te im se priznale porezne olakšice kakve imaju i drugi građani.

Sabor će u četvrtak raspravljati o konačnoj verziji ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, a o njemu će glasovati u petak.

Do kraja redovnog zasjedanja Sabor treba raspraviti i konačni prijedlog zakona o nasljeđivanju, te prijedloge o jednokratnom porezu na imovinu, o zaštiti od nasilja u obitelji, o HRT-u.

Pročitajte više