Sabor: U raspravi o proračunu otvorena još jedna rasprava o Domovinskom ratu

TVRDNJA zastupnika talijanske nacionalne manjine Furia Radina da je u Hrvatskoj, u prvoj polovici 90-tih, počinjeno etničko čišćenje Srba, u Saboru je danas otvorila još jednu raspravu o Domovinskom ratu.

"Reći ću sada nešto što se nekima možda neće svidjeti, a to je da ne samo Židovi, Romi, Talijani i Njemci, prvi u, a druga dva nakon Drugoga svjetskog rata, bili su predmet etničkog čišćenja, već su to bili i Srbi u prvoj polovici 90-tih godina", kazao je Radin, govoreći u ime Kluba nacionalnim manjina o Prijedlogu državnog proračuna za 2004.

Na tu je tvrdnju reagirao predsjednik Kluba HSP-a Anto Đapić, tražeći od predsjedavajućeg Darka Milinovića (HDZ) da Radinu izrekne opomenu.

Milinović je, tvrdeći da je prečuo Radinovu izjavu, odredio 20-minutnu stanku, nakon koje je Đapić ocijenio da je riječ o najtežoj kvalifikaciji izrečenoj u Saboru na račun Domovinskog rata i stvaranja hrvatske države.

Zatražio je da se o Radinovoj izjavi očituje HDZ, kao najjača parlamentarna stranka, čiju su vladu podržali zastupnici nacionalnih manjina, te da se od nje ograde ostali manjinski zastupnici, u ime kojih je Radin govorio.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks upozorio je da je Radin iznosio ocjene o povijesnim događajima, bez navođenja njihova konteksta, uzroka i posljedica, u raspravi koja nema veze s temom o kojoj Sabor raspravlja.

Radin je, smatra Šeks, sugerirao da su Srbi u Hrvatskoj tijekom 90-tih bili žrtve hrvatske državne politike, što je odlučno otklonio.

Radina je pozvao da obrazloži svoju tvrdnju, te da Sabor ne dovodi u situaciju da mora reagirati.

Radin je pojasnio da je riječ o njegovu, a ne stavu Kluba nacionalnih manjina, da svojom tvrdnjom nije htio kolektivno optužiti hrvatski narod, već da je samo htio iznijeti činjenicu da je s ovih prostora nestalo 300.000 građana, koji se više nisu vratili.

Zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac naglasio je da "raspravi o tako bolnoj temi, iz respekta prema žrtvama, treba prići ozbiljno", jer, kako je kazao "ako ta rasprava krene iz Sabora, ona neće biti akademska i znanstvena, već isključivo politička".

Na njegov i Šeksov poziv, zastupnici su se vratili raspravi o proračunu.

Pročitajte više