Sabor usvojio proračun za 2019. godinu

Foto: FAH

HRVATSKI sabor usvojio je državni proračun za iduću godinu i projekcije za 2020. i 2021. godinu, a ukupni će prihodi države u idućoj godini iznositi nešto vie od 136 milijardi kuna, a rashodi nešto preko 140 milijardi.

Proračun je donesen glasovima 79 zastupnika, njih 45 bilo je protiv, a jedan suzdržan.

Proračunski prihodi temelje se na rastu gospodarske aktivnosti i trećem krugu poreznog rasterećenja, rashodovna je strana podređena jačanju fiskalne održivosti, mjerama za poticanje razvoja i adekvatnoj skrbi za sve slojeve stanovništva.

Na prihodnoj strani proračuna najveći se prihodi očekuju od PDV-a (51,8 milijardi) te od poreza i trošarina (15,7 milijardi kuna). Proračunski su rashodi planirani u iznosu od 140,3 milijarde kuna, 6,9 milijardi kuna više u odnosu na ovogodišnji originalni proračun.

Prihvaćeni amandmani vlade

Sabor je prihvatio dva vladina amandmana kojima se ne mijenja ukupan iznos proračuna, nego se radi o preraspodjeli u okviru postojećih limita.

Jedan se odnosi na razvoj potpomognutih područja, odnosno na programe lokalne zajednice koji se financiraju kroz stavku kapitalni projekti i predstavljaju podršku revitalizaciji potpomognutih područja. Povećanje za tu namjenu je 14,6 milijuna kuna, pa ukupna stavka "kapitalni projekti razvoj potpomognutih područja" iznosi 94,6 milijuna kuna.

Sabor se suglasio s vladinim prijedlogom o preraspodjeli 4,1 milijun kuna kako bi se osigurala sredstava za Veleučilište Hrvatsko zagorje - Krapina, a preduvjet za to je prijenos osnivačkih prava na Republiku Hrvatsku.

Od 217 amandmana, koliko su ih na predloženi državni proračun podnijeli saborski zastupnici i klubovi, vlada je prihvatila samo tri, a takvo opredjeljenje glasovanjem je potvrdio sabor. Prihvatio je amandman Marije Puh, Ivana Šipića i Žarka Tušeka, vrijedan 10 milijuna kuna, te dva amandmana HDZ-ovih Pere Ćosića, Ljubice Maksimčuk i Marka Šimića u visini od 15 i pet milijuna kuna namijenjenih sveučilištu i jednoj školi u Slavonskom Brodu.

Pročitajte više