Sabor: Većina klubova podržala prijedlog novoga zakona o HRT-u

VEĆINA parlamentarnih klubova danas je u drugom saborskom čitanju, uz najavu amandmana, podržala prijedlog novoga Zakona o HRTu, smatrajući da će biti kvalitetna podloga za financijsku stabilnost i političku neovisnost HRTa, te jamčiti dobru i nepristranu informiranost javnosti.

Prijedlog zakona u raspravi nisu podržali klubovi zastupnika HDZ-a i HB-a, jer osnovni razlog za njegovo donošenje vide u namjeri aktualne vlasti da u izbornoj godini ostvari politički utjecaj na HRT.

Klubovi HSLS-a i DC-a svoju podršku uvjetuju prihvaćanjem njihovih amandmana.

Jadranka Kosor (Klub HDZ-a) zamjerila je da zakon ne propisuje jasne kriterije za izbor članova Programskog vijeća, te tako otvara brojne mogućnosti za političke manipulacije i zlouporabe ovlasti.

´Nigdje ne piše da bi se članovi vijeća na bilo koji način trebali baviti novinarstvom ili biti upućeni u rad HRT-a, a civilnih udruga u Hrvatskoj ima preko 20 tisuća. Zar svi oni ispunjavaju kriterije za članstvo u vijeću?´, upitala je.

Klub zastupnika HB-a drži da se u zakonu jasno očituje nakana vlasti za kontrolom HRT-a, ´jer su izbori blizu i HRT se pošto poto želi vratiti u ruke vlasti kao njezin izborni adut´, rekao je Krunoslav Gašparić. ´Ozakonjuje se bezobzirna politička trgovina mjestima u vijeću i ugled Sabora ponovno se baca u blato´, ocijenio je.

Ivan Čehok (Klub HSLS-a) spornim smatra prijelazne odredbe zakona, po kojima se sadašnjem ravnatelju HRT-a omogućuje odlučivanje tko će biti privremeni urednici do izbora novih po novom zakonu. ´Ravnatelju je omogućeno da regentski vlada i postavlja ljude kako želi´, istaknuo je Čehok i naglasio da će HSLS uskratiti podršku zakonu ako se to ne izmijeni.

Smatra da se novi zakon o HRT-u nije smio donositi prije ´strateških zakona koji uređuju područje medija - zakona o telekomunikacijama i o elektroničkim medijima, a posebno ne u trenutku kada se izbori najavljuju za nekoliko mjeseci´.

S njim se složio i Miroslav Rožić (Klub HSP/HKDU-a), koji drži da bi se tim zakonima, uz novi zakon o javnom priopćavanju, jasno odredili standardi iz područja informiranja i slobode medija.

´No, načelno podržavamo predloženi zakon jer je ipak korak naprijed, iako nije onakav kakvim ga mi želimo, a to ćemo ispraviti u idućem mandatu kada dođemo na vlast´, poručio je Rožić.

Vesna Škare Ožbolt (Klub DC-a) najavila je amandman po kojemu bi se u zakonu izričito odredilo da u Programsko vijeće HRT-a mogu ući samo stručne osobe, koje bi bile birane na pet, a ne četiri godine. Ivo Škrabalo (Klub Libre)predlaže da članove Programskog vijeća bira Sabor tajnim glasovanjem, te da se način njihova izbora uredi zakonom, a ne da ga se samo prepusti saborskom Poslovniku.

Klub IDS-a najavio je amandman po kojemu bi Zakon o HRT-u mogao stupiti na snagu tek nakon najavljenih izbora, ili početkom iduće godine. ´Tako nitko ne bi mogao reći da se zakon donosi u predizborne svrhe´, drži Damir Kajin.

Nenad Stazić (Klub SDP-a) zauzeo se da se izdvajanje od televizijske pretplate za Fond za pluralizaciju medija s predloženih tri smanji na dva posto, te da Statut HRT-a potvrđuje Sabor.

Zlatko Kramarić (Klub LS-a) predložio je razmotriti mogućnost privatizacije sva tri programa HTV-a, a Zdenka Čuhnil (Klub nacionalnih manjina) zauzela se za veću zastupljenost regionalnih i programa namijenog manjinama u televizijskom i radijskom programu.

Pročitajte više