Sabor zaključio današnje zasjedanje

RASPARAVOM o paketu tzv. mirovinskih zakona, koji se odnose na mirovinsko osiguranje i mirovinske fondove, Hrvatski je sabor zaključio današnje zasjedanje.

Malom broju zastupnika koji su ostali u sabornici predloženi je zakonski paket obrazložio ministar financija Ivan Šuker.

Riječ je o izmjenama Zakona o doprinosima za obvezna osiguranja, Zakona o mirovinskom osiguranju te Zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, Zakona o zdravstvenom osiguranju, kao i Zakona o prikupljanju podataka po osiguranicima o doprinosima za obvezna mirovinska osiguranja

Ministar Šuker je rekao da, ne donesu li se u hitnom postupku i ne počnu li se primjenjivati početkom iduće godine, može doći do poremećaja u mirovinskom sustavu, posebno u osiguranju redovitog financiranja mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te osiguranja za slučaj nezaposlenosti.

Tim zakonskim pijedlozima predviđa se kvalitetnije proširenje kruga osiguranika mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, što bi, tvrde u Vladi, trebalo povoljnije utjecati i na naplatu doprinosa te učinkovitost u ostvarivanju korisničkih prava.

Sabor je bez rasprave odradio i prijedlog da se proračunska izdvajanja za Hrvatske autoceste povećaju za 206 milijuna kuna.

Pročitajte više