Saborski Odbor u četvrtak o prijavama protiv Danice Orčić i Đure Njavre

SABORSKI Odbor za izbor i imenovanja u četvrtak bi trebao razmotriti prijave protiv bivše tajnice Sabora Danice Orčić i bivšega DC-ova zastupnika Đure Njavre, koje se tereti da dužnosničku naknadu primaju nezakonito, doznaje se u Odboru.

Po Zakonu o pravima i obvezama državnih dužnosnika, državni dužnosnik u prvih šest mjeseci po isteku mandata prima punu, a idućih šest mjeseci pola dužnosničke plaće, ako se u međuvremenu ne zaposli, odnosno ako ne stekne uvjete za starosnu mirovinu.

Odboru je prijavljeno da je Njavro zaposlen u Zagrebačkoj školi ekonomije i menagementa i da za svoj rad prima plaću, a za Danicu Orčić tvrdi se da je, u prosincu prošle godine, kad joj je prestao mandat, obmanula Odbor tvrdeći da joj do uvjeta za mirovinu nedostaje godinu i pol radnog staža, iako je, po očitovanju HZMO-a, imala uvjete za mirovinu.

Po podacima HZMO-a, Orčić je 22. prosinca imala 38 godina i četiri mjeseca radnog staža i navršenih 64 godine života, a pravo na starosnu mirovinu ženska osoba stječe kada navrši 60 godina života i 15 godina mirovinskog staža.

Tvrdnje da naknadu prima nezakonito Orčić je odbacila, ocjenjujući da se radi o nepoznavanju propisa.

Đuro Njavro Hini je danas izjavio da kao dekan u Školi ekonomije i menadžmenta ne prima plaću niti ikakvu naknadu.

"Moja radna knjižica još je u Saboru", rekao je Njavro, ocjenjujući da je riječ o "podmetanjima konkurencije, koja ne može podnijeti uspješnost škole".

Utvrdi li Odbor da su prekršili zakon, Orčić i Njavro morali bi vratiti naknadu koju su do sada primili.

Odbor će u četvrtak razmotriti i slučaj bivše SDP-ove zastupnice Mirjane Ferić-Vac, koja, po neslužbenim informacijama iz Odbora, želi u mirovinu, ali to ne može jer su joj saborske službe zagubile papire.

Pročitajte više