saborski odbor utvrdio prijedlog sastava povjerenstva za sukob interesa

Saborski Odbor za izbor i imenovanja utvrdio je danas, bez oporbenih glasova, prijedlog imenovanja članova Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, a unatoč protivljenju oporbe, kao član Povjerenstva iz oporbenih redova predložen je SDSSov zastupnik Ratko Gajica.

Odbor je prihvatio prijedlog HDZ-a da se Saboru predloži da se članovima Povjerenstva iz redova zastupnika imenuju Marija Bajt (HDZ), Đurđa Adlešić (HSLS), Milanka Opačić (SDP) te Ratko Gajica, a odbačen je prijedlog oporbe da u Povjerenstvu, u ime oporbe, uz izuzetak HNS-a, sjede Milanka Opačić i HSP-ovac Tonči Tadić, koji je inicirao donošenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

HNS je za oporbenog člana predložio svog zastupnika Antuna Kapraljevića.

Na upozorenje da su članovi SDSS-a u saborska radna tijela do sada birani iz kvote vladajućih, pa se ne mogu smatrati oporbom, predsjednik Odbora Branimir Glavaš (HDZ) odgovorio je da SDSS nije HDZ-ov koalicijski partner, te da mu "nije poznat taj dogovor", pa je prijedlog HDZ-a dao na glasovanje, na što je oporba, osim HNS-ovca Kapraljevića, napustila sjednicu.

Na prijedlog HDZ-a, izabrani su i vanjski članovi Povjerenstva - pravnici Željko Horvatić, Davor Derenčinović i Josip Kregar.

Oporba je za vanjske članove Povjerenstva predlagala Dubravku Hrabar, Petra Mariju Radelja i Božu Novaka, a SDP-ovac Nenad Stazić naglasio je da predloženi članovi nikad nisu bili politički eksponirani.

Upozorio je da je riječ o Povjerenstvu koje će nadzirati rad izvršne vlasti, te da "ne bi bilo dobro da sva tri vanjska člana budu s Pravnog fakulteta, gdje je jedan drugome bio asistent", dodajući da je "gotovo siguran da su bar dvojica vanjskih članova koje predlaže HDZ ujedno i članovi te stranke".

HSP-ovac Miroslav Rožić je, napuštajući sjednicu Odbora, novinarima rekao kako je "sva sreća što je u etičko povjerenstvo izabran Ratko Gajica, čije poštenje i etiku hrvatski narod dobro poznaje".

Na zamolbu novinara da pojasni zašto je Gajica predložen kao oporbeni zastupnik, iako je SDSS do sada dijelio kvotu vladajućih, Glavaš je kratko kazao - "SDSS je Samostalna srpska demokratska stranka, ponavljam, samostalna".

(Hina) ibob sšh

Pročitajte više