Saborski Odbor za ljudska prava traži izvješće zašto Petraču nije dostavljena presuda

SABORSKI Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina zatražio je od Ministarstva pravosuđa da ga izvijesti zašto ni nakon isteka zakonskog roka Hrvoju Petraču, nepravomoćno osuđenom za sudjelovanje u prošlogodišnjoj otmici sina generala Vladimira Zagorca, nije dostavljena presuda kako bi se na nju mogao žaliti.

Odbor je, naime, zaprimio dopis odvjetničkog ureda Marijana Pedišića, Petračevog odvjetnika, u kojemu se navodi da Petraču nije dostavljena nepravomoćna presuda zagrebačkog Županijskog suda, izrečena 25. veljače, iako je zakonski rok za dostavljanje presude 45 dana.

Odvjetnik ističe da se na taj način Petraču onemogućuje obrana u zaštiti njegovih prava, odnosno podnošenje žalbe na presudu, jer se žalba može podnijeti tek po dostavi napisane presude.

Predsjednik Odbora Furio Radin u telefonskoj je izjavi Hini potvrdio da je Odbor postupio po Pedišićevu dopisu te se prije četiri dana obratio Ministarstvu pravosuđa da ga izvijesti o razlozima nedostavljanja presude.

Radin je napomenuo da Odbor na taj način postupa sa svim sličnim pritužbama, odnosno obraća se Ministarstvu sa zahtjevom za pojašnjenjem te onime što je u određenom predmetu poduzelo.

Glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić izjavila je da je ministrica Vesna Škare Ožbolt upoznata s dopisom, ali da joj još nije uručen. "Čim ga dobije ministrica će se o njemu i očitovati", kazala je Dovranić.

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda je 25. veljače proglasilo krivima i na zatvorske kazne osudilo svu desetoricu optuženih za otmicu maloljetnog Tomislava Zagorca, a desetooptuženi Petrač, koji je u bijegu i za njim je raspisana tjeralica, nepravomoćno je osuđen na šest godina zatvora.

Pročitajte više