Saborski odbor za medije podržao izmjene KZ-a

ODBOR za informatizaciju i medije Hrvatskog sabora danas je većinom glasova podržao Vladin prijedlog izmjena Kaznenog zakona, uz primjedbu dijela pojedinih članova Odbora da bi iz Zakona trebalo izbrisati odredbu po kojoj se kleveta može kazniti zatvorom.

Većina članova ipak je prihvatila Vladino pojašnjenje da je riječ o odredbi kojom bi trebalo zaštititi temeljna ljudska prava i slobode, zajamčene Ustavom, za što je u najtežim slučajevima potrebno ostaviti mogućnost i zatvorske kazne.

"Ne mislim da su novinari neposredno ugroženi takvom odredbom, novinare ugrožava činjenica da potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang zove urednicu Dnevnika i zahtijeva da se objavi demantij istinite informacije, prijeteći protuzakonitim uvođenjem PDV-a na rtv-pristojbu", ocijenio je SDP-ovac Nenad Stazić.

Zatražio je da Odbor posebno raspravi taj slučaj, budući da je riječ o "bahatom ponašanju pojedinaca u vlasti i slučaju neviđene presije na javnu televiziju".

Vanjski član, novinar Zdenko Duka pozdravio je ukidanje odredbe po kojoj je glavni urednik mogao kazneno odgovarati za vjerno prenesenu lažnu i uvredljivu izjavu.

Založio se za ukidanje zatvorskih kazni za klevetu, ocjenjujući da će liberalni trend u svjetskim zakonodavstvima dovesti do ukidanja takvih kazni i u drugim državama.

HSP-ovac Tonči Tadić upozorio je da obveza tužitelja da dokaže namjeru klevete ne štiti novinare od kaznenog progona, budući da je Zakon o medijima predvidio da novinar na sudski zahtjev mora odati izvor informacija.

Upozorio je na potrebu kaznenog progona plasiranja računalnih virusa putem Interneta.

S tim se složio i vanjski član Odbora Damir Boras, založivši se da se providerima uvede obveza da tehnološki osiguraju robotsku kontrolu elektroničke pošte.

Pročitajte više