Kub zastupnika SDP-a: Vladine izmjene KZ-a ´preuske´

KLUB zastupnika SDPa danas je iznio niz prigovora na Vladin prijedlog izmjena Kaznenog zakona (KZ), koje smatraju preuskima da bi omogućile veću učinkovitost pravosuđa u borbi protiv najtežih oblika kriminala.

Uz tvrdnju da je SDP-ov prijedlog, koji je, kao i Vladin, upućen u saborsku proceduru, cjelovitiji, SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović je na konferenciji za novinare kazala da je Vlada propustila unijeti najznačajnije izmjene.

To se, rekla je, prije svega odnosi na manjak volje da se postrože kazne za gospodarski kriminal te produlje zastarni rokovi za teška kaznena djela, što, upozorava, može u zastaru baciti sva kaznena djela počinjena u pretvorbi i privatizaciji iz 1990-ih.

"Vlada nije išla s najznačajnijim izmjenama kojima bi kazneno pravo učinila učinkovitijim i omogućila djelotvorniji progon kriminala, posebno gospodarskog", ustvrdila je.

Naglasila je da SDP-ov prijedlog, koji se temelji na izmijenjenom KZ-u koji je prošle godine zbog proceduralnih razloga ukinuo Ustavni sud, kroz strože kazne i produljenje zastarnih rokova omogućava sudovima učinkovitije postupanje i sankcioniranje kaznenih djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kazneno zakonodavstvo mora se rasteretiti blažih oblika kaznenih djela kako bi bilo učinkovitije, tvrdi Antičević Marinović, a kao primjer navodi da se čak 80 posto postupaka iz oblasti zlouporabe droga odnosi samo na posjedovanje droge, ne za dilanje i organizirani kriminal.

SDP stoga predlaže strože kazne za najteže oblike kaznenih djela, poput ubojstava i napada na službenu osobu, za koja predlažu i uvođenje kazne doživotnog zatvora, dodala je.

SDP-ovac Ivo Josipović upozorio je da odustajanje od produljenja zastarnih rokova može potaknuti kriminalne skupine na nastavak zločinačkih aktivnosti, "jer nema jamstava da će se takva djela i ubuduće sankcionirati".

Vladi je prigovorio i zbog propusta da kao kazneno djelo označi veličanje fašističkih, nacističkih i drugih totalitarističkih ideologija i režima, iako bi se time, drži, Hrvatska potvrdila kao u potpunosti demokratska zemlja.

(Hina) xtr ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara