Saborski Odbor za socijalnu politiku za vraćanje trogodišnjeg rodiljnog dopusta

ODBOR za rad, zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora podržao je danas paket zakonskih izmjena kojima je cilj vratiti trogodišnji rodiljni dopust za majke blizanaca, trećega i svakog slijedećeg djeteta.

Podršku predloženim izmjenama zakona o radu, o rodiljnom dopustu te o zdravstvenom osiguranju najavili su i vladajući i oporbeni zastupnici iako oporba smatra da je riječ o parcijalnim mjerama, koje neće utjecati na demografsku sliku Hrvatske.

Zastupnici SDP-a i HSS-a naglasili su potrebu donošenja cjelovite strategije hrvatske pronatalitetne politike, sa svim mjerama koje bi trebale zaustaviti negativne demografske trendove.

Zastupnici vladajućih stranaka naglašavali su pak da je riječ o prvom koraku, te da je Vlada najavila osnivanje Savjeta za politiku stanovništva, koji bi trebao pripremiti nove mjere poticanja nataliteta.

Karmela Caparin (HDZ) podsjetila je da je uvođenje trogodišnjeg rodiljnog dopusta, 1996., dovelo do osjetnog povećanja udjela treće djece u ukupnom broju novorođenih.

Davorko Vidović (SDP) besmislenim je ocijenio poticanje rađanja trećeg djeteta, s obzirom na to da žene u Hrvatskoj u prosjeku rađaju 1,32 djeteta, pa bi, po njemu, logičnije bilo poticati rađanje drugog djeteta.

Silvano Hrelja (HSU) upozorio je na neravnopravan položaj majki koje s poslodavcima imaju ugovore o radu na određeno vrijeme, a koje nakon povratka s rodiljnog dopusta ne čeka radno mjesto.

Vladu je pozvao da pripremi opsežne izmjene Zakona o radu, koje bi poboljšale položaj tih žena.

Pročitajte više