Saborski odbor za Ustav podržao skraćenje roka u kojem dužnosnici primaju naknade za plaću

SABORSKI Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav podržao je danas tri zakonska prijedloga kojima Odbor za izbor i imenovanja traži da se saborskim zastupnicima i drugim državnim i lokalnim dužnosnicima ograniči vrijeme u kojem po isteku mandata primaju naknade za plaću na tri mjeseca.

Predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Branimir Glavaš pojasnio je da su važeće odredbe po kojima dužnosnici nakon isteka mandata šest mjeseci imaju pravo primati naknadu u iznosu pune, a idućih šest mjeseci pola dužnosničke plaće, u praksi izazvale brojne dvojbe.

Po predloženim izmjenama svi bi dužnosnici do početka ostvarenja plaće po drugoj osnovi imali pravo na punu plaću tri mjeseca od dana prestanka obnašanja dužnosti, bez obzira ostvaruju li pravo na starosnu ili mirovinu po posebnim uvjetima.

Izmjene bi se primjenjivale retroaktivno od početka novoga mandata.

Odbor za Ustav podržao je i konačni prijedlog Zakona o postupku primopredaje vlasti, kojim bi se uredilo tko bi nakon parlamentarnih izbora ostao na državnoj dužnosti, a tko bi svoju dužnost obavljao profesionalno.

Pročitajte više