Saborski odbori pozdravljaju dosadašnju diplomatsku aktivnost premijera

ODBORI za vanjske poslove te za europske integracije Hrvatskog sabora u petak su jednoglasno pozdravili dosadašnje diplomatske aktivnosti premijera Ive Sanadera u procesu približavanja Europskoj uniji i pozvali vladu da nastavi ispunjavati potrebne kriterije u tom procesu, priopćila je saborska služba za odnose s javnošću.

Dva su odbora na zajedničkoj sjednici raspravljala na temu "Republika Hrvatska na putu u EU i NATO".

"Pozdravljaju se i podupiru dosadašnje diplomatske i druge aktivnosti hrvatske Vlade na čelu s predsjednikom Ivom Sanaderom u sklopu ubrzanja postupka dobivanja pozitivnoga mišljenja Europske komisije o zahtjevu za članstvom Hrvatske u EU-u i davanja Hrvatskoj statusa kandidata za članstvo u EU-u", piše u priopćenju.

Također se "poziva hrvatska Vlada da intenzivno nastavi dosadašnje kao i daljnje planirane aktivnosti na ispunjavanju političkih, gospodarskih, pravnih i institucionalnih kriterija za članstvo Hrvatske u EU i NATO", dodaje se u tekstu.

Oba su Odbora pozvala vladu da ih izvijesti "o pregovaračkim pozicijama Hrvatske s Europskom komisijom u svezi s poljoprivrednim i prerađenim poljoprivrednim proizvodima", stoji u priopćenju.

Dva su Odbora izrazila "spremnost" jačati parlamentarnu dimenziju u procesu europskih i euroatlantskih integracija kako bi s vladom, državnom upravom i civilnim društvom pomagali u ostvarenju ta dva strateška cilja RH.

Uvodna izlaganja na sjednici dvaju Odbora održali su ministrica za europske integracije Kolinda Grabar-Kitarović i državni tajnik ministarstva vanjskih poslova Hidajet Biščević.

Predstavnici oba Odbora također su prihvatili izvješća o aktivnostima hrvatske Vlade u postupku pristupanja Hrvatske EU-u i NATO-u, koja su podnijeli predstavnici Vlade, dodaje se u priopćenju.

Pročitajte više