Saborski zastupnici poduprli izmjene Zakona o zračnom prometu

SABORSKI zastupnici poduprli su danas u raspravi predložene izmjene Zakona o zračnom prometu, kojima se po uzoru na pravne stečevine Europske unije predviđa obveza istraživanja i izvješćivanja u slučaju nesreća i nazgoda u civilnom zrakoplovstvu.

Zakonske izmjene odnose se na usklađivanje hrvatskog zakonodavstva s prihvaćenim međunarodnim obvezama u području civilnog zrakoplovstva, prije svega s obvezama istraživanja zrakoplovnih nesreća i nezgoda te izvješćivanja o sigurnosti zračnog prometa.

Predviđa se i međusobna prilagodba dozvola za obavljanje funkcija u civilnom zrakoplovstvu za letačko osoblje država potpisnica međunarodnih sporazuma o zračnom prometu.

Dio poslova iz nadležnosti državne uprave, poput ispitivanja osposobljenosti pilota športskih letjelica te druge aktivnosti iz područja zrakoplovnih športova, prebacio bi se na Hrvatski zrakoplovni savez.

Izmjenama spomenuta zakona predviđeno je i da ovlasti pojedinoj ustanovi za obavljanje liječničkih pregleda u zračnom prometu ubuduće izdaje Ministarstvo prometa, a ne više Ministarstvo zdravstva.

Zastupnici su završili i raspravu o prijedlogu odluke o imenovanju predsjednika i članova Nacionalnog vijeća za znanost, s primjedbom zastupnika SDP-a, koji tvrde da Vlada pri predlaganju sastava Vijeća nije vodila računa o tome da u Vijeće postavi vrhunske stručnjake koji bi omogućili da znanost uistinu bude pokretač razvoja Hrvatske.

Zastupnik SDP-a Antun Vujić rekao je da neki od predloženih kandidata nemaju odgovarajuće stručne spreme za članstvo u Vijeću te da su dostavili manjkave i nevaljane životopise.

Primjedbe na predloženi sastav Vijeća iznio je i zastupnik HDZ-a Krešimir Ćosić, kazavši da za članove nije predložen nitko iz područja elektrotehnike i informatike, a ta bi područja, nagalsio je, trebala biti kotači gospodarskog razvoja.

Pročitajte više