SAD bi Izraelu mogao ograničiti jamstva za zajmove

AMERIČKA administracija mogla bi Izraelu ograničiti jamstva za zajmove kao kaznu zbog izgradnje sigurnosne ograde kojom planira odvojiti izraelska područja od palestinskih, a ne odobrava ni novi izraelski zakon kojim se brani sklapanje brakova između Palestinaca i Izraelaca.

Američki Kongres odobrio je prije više od desetljeća smanjenje američke pomoći Izraelu za onaj iznos koji Izrael utroši na naseljavanje Židova na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

Formula dolar-za-dolar mogla bi se primijeniti i za jamstva za zajmove, koja kroz tri godine iznose devet milijardi dolara, te za milijardu dolara vojne pomoći odobrene proljetos kao kompenzacija za gospodarske štete koje je Izrael pretrpio zbog posljedica rata u Iraku.

Ključno pitanje koje se razmatra jest je li izgradnja sigurnosne ograde, planirane u dužini od gotovo 600 kilometara, povezana sa židovskim naseljima, rekao je jedan američki dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Odluka o tome, naglasio je dužnosnik, još nije donesena.

Izrael je objavio da će izgradnja ograde stajati oko dva milijuna američkih dolara po milji (1,6 kilometara).

Palestinci se bune da se zbog tog projekta plijeni palestinska zemlja i otežava život mnogim stanovnicima Zapadne obale.

Izrael tvrdi da se njome želi Izraelce zaštiti od palestinskih terorističkih napada.

Izraelski list Haaretz objavio je da bi se smanjivanje jamstava za zajmove moglo odnositi na dijelove planirane ograde koji prolaze istočno od linije koja je odvajala Izrael od jordanskog teritorija prije rata 1967. godine. Izrael je u tom ratu osvojio Zapadnu obalu i istočni Jeruzalem, koje Palestinci žele za svoju državu.

Amerikanci osuđuju i nedavno usvojen zakon kojim se dijelu Palestinaca brani sklapanje brakova s Izraelcima.

State Department je u ponedjeljak ocijenio da bi zakon mogao biti diskriminirajući, no sa službenim stajalištem pričekat će dok slučaj s tim zakonom u Izraelu ne bude riješen u potpunosti.

Izraelski parlament u četvrtak je donio zakon kojim se Palestincima sa Zapadne obale i pojasa Gaze ukida pravo na državljanstvo i boravak ako sklope brak s Izraelcima. Prema izraelskom zakonu, drugi neizraelci imaju pravo na državljanstvo i boravak kada sklope brak s državljanima Izraela.

"To je jednogodišnja mjera koja se odnosi samo na neizraelske stanovnike Zapadne obale i pojasa Gaze, koji su velikom većinom Palestinci. U tom smislu, zakon za jednu izdvojenu skupinu ljudi predviđa drugačiji tretman od ostalih", rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Reeker.

Napomenuo je da je jedna izraelska skupina već podnijela tužbu u kojoj se tvrdi da je zakon diskriminirajući te da će zakon na izraelskom Vrhovnom sudu pokušati ukinuti još nekoliko skupina.

"U ovom trenutku smatramo da je preuranjeno komentirati taj zakon te da izraelskom pravosuđu treba omogućiti da dovrši slučaj", rekao je Reeker.

Pročitajte više