SAD: Bogati Saudijci su važan izvor financiranja terorizma

VISOKI američki dužnosnik rekao je da su bogati Saudijci i dalje važan izvor novca za islamističke teroriste diljem svijeta, unatoč naporima kraljevine da uništi te kanale financiranja.

Izjava podtajnika u ministarstvu financija Stuarta Leveyja pred američkim povjerenstvom za banke odudaraju od nedavnih izjava drugih članova vlade predsjednika Georgea W. Busha u kojima se hvali napredak Ryada u borbi s izvorima financiranja terorizma.

Levey je ustvrdio da su izazovi financiranja terorizma iz Saudijske Arabije "među najtežim" s kojima su se njegove službe susrele.

"Bogati saudijski financijaši i humanitarne organizacije financirale su terorističke organizacije i izvore koji podupiru terorizam i ideologiju kojom se hrane terorističke programi", rekao je podtajnik. "Čak i danas, mislimo da saudijski donatori još uvijek mogu biti važan izvor financiranja terorizma, napose za pobunu u Iraku", dodao je.

Američki su dužnosnici istaknuli da su zabrinuti zbog djelovanja triju saudijskih humanitarnih zaklada u svijetu: Međunarodne islamske organizacije za pomoć, Svjetske udruge muslimanske mladeži i Svjetske muslimanske lige.

Saudijska vlada je najavila osnutak povjerenstva za nadzor humanitarnog sektora, ali su čelnici američke uprave rekli da očekuju dokaze da su slične inicijative doista i provedene.

Pročitajte više